Saimaa Geopark Regatta purjehdittiin Joutsenon vesillä

Vuoden 2019 Saimaa Geopark Regatta purjehdittiin Joutsenossa 20.–21.7. Voittajaveneet löytyivät tällä kertaa Ristiinasta ja Lappeenrannasta. Lauantaina mentiin vauhdilla pitkin järvenselkää, sunnuntaina lilluttiin tyynessä.

Saimaa Geopark -kilpailukokonaisuus koostui kahdesta osakilpailusta: lauantaina kisattiin perinteinen Joutsenpurjehdus, joka on matkakisa. Lauantain kisajärjestelyistä vastasivat JVS ja ImPS. Sunnuntaina venekunnat ryhmittyivät LrPS:n organisoimaan ratakisaan. Mainittakoon, että samaan aikaan Joutsenon Likosenlahden satamassa viihtyivät Saimaan alueen puukaunottaret – perinteinen Puuveneen Vuoksi -tapahtuma oli rantautunut myös Joutsenoon.

Saimaa Geopark Regatta on osa Saimaaranking-kisasarjaa, jossa veneet on jaettu kahteen LYS-tasoitusluokkaan: Race-luokkaan ja Klubi-luokkaan. Race-luokassa kisataan tosimielellä ja otetaan veneistä kaikki irti. Klubi-luokassa noudatetaan lähtökohtaisesti samoja sääntöjä, mutta kisatapahtuma on asetta rennompi, kisareitti on hieman lyhempi ja Klubi-luokan kisoihin toivotaan mukaan pienmiehistöjä, alkavia purjehduksen harrastajia ja veneitä, joissa esimerkiksi purjeet ja muut välineet eivät aivan ole Race-tasoa.

Lauantain matkakisa risteili Saimaa Geoparkin vesillä, ohittaen mm. kuuluisan geokohde Ilkonsaaren, joka tunnetaan myös ortodoksista skiitoista eli pienistä tsasouna-kirkoista. Race-luokan reitti ulottui Joutsenosta miltei Rastiniemen selälle ja Klubi-luokassa reitti kaartoi Mäntysaaren selältä Ilkkoon.

Kovatuulissa kisassa Race-luokkaa hallitsi Ristiinan pursiseuran Mika Muikku ”Woodpecker” -veneellään (Dehler 29). LrPS:n kova kolmikko Saku Vento (”Cascade”/Botnia 6), Matti Ahonen (”Onyx”/X-99) ja Tommi Isotalo (”Fatmai”/Botnia 6) olivat tiukasti kannassa. Kisan absoluuttisesti nopein oli Ahosen ”Onyx”, mutta LYS-tasoituksen jälkeen lopputuloksissa kolmas.

Race-luokassa pienemmän kokoluokan imatralaiset H-veneet (Reima Väinölän ”Lady Alice”, Ari Pärnäsen ”Jenny” sekä Antero Latun ”Charme”) sekä Panu Kokon Inferno 29 (”Fenix”, RiPS) ja Teemu Hietamiehen FE84 (”Adele”, LrPS) eivät kovassa, noin 8–10 m/s tuulessa saaneet aivan parasta vauhtia veneisiinsä.

Klubi-luokassa nähtiin viisi venettä ja kärkikamppailu käytiin JVS:n Kari Porthenin ”Vaitiaran” (Swan 371) ja LrPS:n Topiantti Äikkään ”Suvihuvin” (Sirena 38) kesken. Vaitiara nappasi tasoituslaskennan jälkeen oikeutetun ykkössijan vaikka Suvihuvi ehti maaliin ennen upeasti purjehtivaa Swania. Muut Klubi-luokan sijat menivät RiPS:n Jukka Nikkilän ohjastamalle ”Allille” (Allegro 30), Savonlinnan pursiseuran Hannu Juvosen ”Nordstjernanille” (Laurin Cryssare) ja LrPS:aa edustavalle Juha Liimatan ”Flylle” (mR6). Upeat, lakkapintaiset kuutonen ”Fly” ja Laurin Cryssare ”Nordstjernan” olivat mukana myös Puuveneen Vuoksi -tapahtumassa.

Kuvaaja Antti Vasara

Sunnuntaina tuuli tyyntyi ja aurinko lämmitti ratakisaan siirtyviä veneitä. LrPS:n kilpailutoimikunta oli laatinut radan Pulpin selälle ja luvassa oli tiivistunnelmainen päivä – paitsi tuuli puutui. Race-luokan veneet ajoivat kaksi ratakierrosta ja Klubi yhden. Tavoitteena oli, että sunnuntaina kisattaisiin 3–4 starttia, mutta heikot tuuliolot johtivat siihen, että molemmissa luokissa päästiin ajamaan vain kaksi lähtöä.

Race-luokka oli Panu Kokon Fenixin heiniä. Upeaan kisakuntoon fixattu Inferno 29 kiiti kuin raketti tyyntä veden pintaa pitkin – muut veneet jäivät haistelemaan tuulia ja etsimään sopivia tuulahduksia, jotka toisivat veneet maaliin. Mika Muikuin Woodpecker täydensi RiPS:n hyvän panoksen kakkossijallaan. Jussi Isotalon Fatmai sijoittui hämmästyttävästi kolmanneksi (Botniat eivät ole tunnettuja kevyen tuulen menestyksestään) ja Matti Ahosen Onyx lipui neljänneksi.

Klubi-luokassa käytiin tiukka sekuntikisa Äikkään Suvihuvin ja Porthenin Vaitiaran kesken. Selkeästi raskaammat Alli, Nordstjernan ja Fly eivät saaneet kunnolla tuulta purjeisiinsa sunnuntain tyynessä. Lopulta kävi niin, että Suvihuvi nappasi tasoitusten jälkeenkin molempien ratalähtöjen ykkössijat.

Saimaa Geopark Regatan Race-luokan voitto meni oikeutetusti RiPS:aa edustavalle Mika Muikun Woodpeckerille, kakkoseksi ajoi Tommi ja Jussi Isotalon kipparoima Fatmai (LrPS) ja kolmanneksi nousi tasaisella suorituksella Matti Ahosen Onyx (LrPS). Klubi-luokassa voittajaksi selvisi Topiantti Äikkään Suvihuvi (LrPS), toisena palkittiin Kari Porthenin Vaitiara (JVS), kolmannen palkinnon saavutti Hannu Juvosen Nordstjernan (SlPS).

Teksti ja kuva Antti Vasara

Tulokset Saimaa Geopark Regatasta:

Race-luokka (kokonaispisteet ja sijoitukset; viimeinen lähtö ratkaisi tasapisteissä paremmuuden)

1) Mika Muikku / Woodpecker, RiPS (24 pst; sijat 1. ja 2.)
2) Tommi ja Jussi Isotalo / Fatmai, LrPS (19 pst; sijat 4. ja 3)
3) Matti Ahonen / Onyx, LrPS (19 pst; sijat 3. ja 4.)
4) Panu Kokko / Fenix, LrPS (18 pst; sijat 8. ja 1.)
5) Saku Vento / Cascade, LrPS (17 pst; sijat 2. ja 7.)
6) Reima Pietilä / Lade Alice, ImPS (16 pst; sijat 5. ja 5.)
7) Teemu Hietamies / Adele, LrPS (13 pst; sijat 7. ja 6.)
8) Ari Pärnänen / Jenny, ImPS (11 pst; sijat 6. ja 9.)
9) Antero Lattu / Charme, ImPS (9 pst; 9 . ja 8.)

Klubi-luokka (kokonaispisteet ja sijoitukset; viimeinen lähtö ratkaisi tasapisteissä paremmuuden)
1) Topiantti Äikäs / Suvihuvi, LrPS (24 pst; sijat 2. ja 1.)
2) Kari Porthen / Vaitiara, JVS (24 pst; sijat 1. ja 2.)
3) Hannu Juvonen / Nordsterjnan, SlPS (19 pst; sijat 4. ja 3.)
4) Jukka Nikkilä / Alli, RiPS (19 pst; sijat 3. ja 4.)
5) Juha Liimatta / Fly, LrPS (16 pst; sijat 5. ja 5.)

Sijoituspisteet Saimaaranking-kisasarjassa: 1./13 pst.; 2./11 pst.; 3./10 pst.; 4./10 pst. jne.

Tulospalveluun https://www.saimaanpursiseurat.fi/kilpailutoiminta/kilpailutulokset/2019/