"GEOfood -Saimaa Geoparkin ruokamatkailun kehittäminen -hankkeessa rakennetaan alueellista lähiruokabrändiä, lisätään yritysten valmiuksia palvella kansainvälisiä ja kotimaisia matkailijoita ja tehdään näkyväksi vastuullisuuden näkökulma ruokamatkailussa." 

Hankkeen kuvaus: 

GEOfood -Saimaa Geoparkin ruokamatkailun kehittäminen -hankkeessa rakennetaan alueellista lähiruokabrändiä, lisätään yritysten valmiuksia palvella kansainvälisiä ja kotimaisia matkailijoita ja tehdään näkyväksi vastuullisuuden näkökulma ruokamatkailussa. Hankkeen tuloksena Saimaa Geoparkin alueelle syntyy GEOfood-brändi. Alueen geologinen perintö liitetään lähiruuan tarinaan ja tämä tuotteistetaan. Alueen ruokamatkailupalvelujen näkyvyys lisääntyy ja yritykset saavat uusia toimintamalleja sekä työkaluja toimintansa kehittämiseen. Ruokaketjun eri osa-alueiden toimijoiden ja matkailuyritysten välinen yhteistyö kehittyy.

Saimaa Geoparkin kohteisiin ja ruokamatkailuun liittyvät sisällöt nousevat esille osana Saimaan European Region of Gastronomy -juhlavuotta ja alue nostaa profiiliaan ruokamatkailualueena, jossa ruokaa tuotetaan puhtaasti ja vastuullisesti, paikallisista ruoka-aineista. Hankkeen kohdealueen muodostavat Saimaa Geoparkin alue Etelä-Karjalassa ja Etelä-Savossa naapurikuntineen. Hanke edistää sekä kotimaista että kansainvälistä matkailua. Hankkeen toteuttavat yhteistyössä LAB-ammattikorkeakoulu ja Saimaa Geopark.

Hankeaika on 1.01.2024 – 31.07.2025.

Kuva: Ruokamaakunta Nyt -hanke, Kapina Oy ja Ohoi Creative

TUTUSTU PAIKALLISEEN RUOKAKULTTUURIIN

Matkoja Etelä-Karjalan makuhistoriaan

geofood  

GEOfood on Geoparkissa ja sen lähialueilla kasvanutta tai kestävästi tuotettua ruokaa. GEOfood-brändin tavoitteena on tukea lähiruoan avulla paikallista ruoantuotantoa, paikallistaloutta ja YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden toteutumista. GEOfoodin tehtävänä on myös tukea paikallisia yrityksiä, kouluttaa geopuistojen kävijöitä ja asukkaita sekä tehdä tutkimuksia kestävän kehityksen innovatiivisten menetelmien kehittämiseksi.

GEOfoodin on ajateltu olevan yksi Geoparkin mahdollisista vastauksista Yhdistyneiden Kansakuntien kestävän kehityksen tavoitteissa (UNSDG) ja erityisesti FAO:n (Yhdistyneiden Kansakuntien elintarvike- ja maatalousjärjestö) havaitsemiin maailmanlaajuisiin maataloushaasteisiin vastaamiseksi.

GEOfood on innovatiivinen toimintamalli, jonka avulla voidaan yhdistää kaikki väestön kohderyhmät alueella käynnissä olevaan geologiseen historiaan ja tutkimukseen: ruoka on "kansainvälinen kieli", jota kuka tahansa voi ymmärtää. Ruoan avulla haluamme yhdistää ihmiset maaperään ja luontoon sekä vahvistaa ruokakasvatusta ja resurssien vastuullista käyttöä. 

GEOfood on esimerkiksi metsissä kasvavia marjoja, sieniä, riistaa, alueen vesistöjen kaloja, paikallisia maataloustuotetteita sekä elintarvikkeita ja näistä valmistettuja annoksia tarjoiltavaksi ravintoloissa ympäri Geoparkia.

lue lisää geofoodista

 

Nestorin ja Maijan leipä

 

TUTUSTU GEOFOOD-YRITYKSIIMME 

LakenlandGTE

Rimpsu-reetan ankkuri

B&B Hiitolanjoki

Discoversaimaa

Kaidankiho

okkolan lomamökit

Nestorinranta

pistohiekka

retkisaimaa