Kesä tulla tupsahti

Saimaa Geoparkin yritysyhteistyö hankkeen ’’Tiedolla kasvua ja uudistumista Saimaa Geoparkin alueella II’’ parissa on alkukesästä kiirettä pitänyt. Yrittäjiä on opastettu Outdoor Active -alustan käytössä, tehty markkinointia sekä pikkuhiljaa saatu sisällöt valmiiksi AR-kokonaisuutta varten.

Yrittäjät ovat ahkeroineet ja laittaneet kesää varten paljon tuotteita ja palveluita esille Outdoor Active –alustalle. Upeat elämykset ovat löydettävissä kätevästi niin Saimaa Geoparkin nettisivuilta kuin Outdoor Activen –sivuilta sekä sovelluksesta. Alustalta on otettu myös aktiivisesti tilastoja ylös ja yrittäjien lisäämät tuotteet ja palvelut saivat vuonna 2020 150 tuhatta teaseria ja reilu 500 näyttökertaa. Toukokuussa 2021 ne olivat kerryttäneet yli 1,2 miljoona teaseria ja vähän alle 2 tuhatta näyttökertaa. Mikä kertoo, että alustan käyttäminen on selkeästi lähtenyt kasvuun tänä vuonna.

AR-kokonaisuuden parissa on vierähtänyt koko alku vuosi ja vihdoin pitkä projekti alkaa olemaan maalissa, sopivasti juhannukseksi! Saimaaseen pääsee sukeltamaan lisätyn todellisuuden avulla Saimaa Geoparkin opasteilta suoraan omalta mobiililaitteelta. Saimaa Geopark AR-matka –nimeä kantava kokonaisuus sisältää kuva- ja videomateriaalia, äänikerrontaa ja äänimaailmaa. Uudenlainen tapa tutustua alueen geologiaan, historiaan ja kulttuuriin avautuu lisätyn todellisuuden avulla käyttäjälle mielekkäämmin. Saimaa Geoparkin AR-matka vie käyttäjän näkemään millaista täällä oli 11 000 vuotta sitten, miten esi-isät ovat eläneet alueella, mitä tapahtui lähihistoriassa, Saimaa Geoparkin teesit ja toiminta sekä yhteys UNESCO Global Geopark-verkostoon.

Saimaa Geoparkin opasteita, joista AR-sisällöt avautuvat löytyvät jokaisesta jäsen kunnasta: Imatralta Imatrankoskelta ja Lammassaaresta, Lappeenrannasta satamasta, Mikkelistä Mikkelinpuistosta, Juvalta kunnantalon ja kirkon välistä, Sulkavalta torilta, Puumalasta satamasta, Ruokolahdelta kirkonmäeltä, Taipalsaarelta kunnantaloa vastapäätä ja Savitaipaleelta torilta. Ohjetaulutkin löytyvät jo suurimmasta osasta opasteita, kiitos siitä teille jäsenkunnat aktiivisesta yhteistyöstä.

Yrittäjät, matkailijat ja paikalliset lähtekäähän sukeltamaan Saimaaseen Saimaa Geoparkin opasteilta! Somessa toivotaan, että käytätte #saimaageoparkARmatka ja postaatte kokemuksia uusien sisältöjen kokeilemisesta!

Alkuvuodesta juhannukseen kestänyt AR-projekti, Outdoor Active –opastukset, yrittäjille suunnatut koulutukset, työskentely työharjoittelijoiden ja sidosryhmien kanssa sekä lukuisat ratkaistut ongelmat ovat olleet parasta antia hankkeen parissa työskentelyssä. Samalla tuntuu, että on saanut juosta pää kolmantena jalkana ja aika on hypännyt hirveän nopeasti ja taas ollaan keskellä kesää. Silti ei voi olla kuin kiitollinen luottavasta ilmapiiristä missä on helppo työskennellä ja hanketta toteuttaa. Kiitokset siis tähänastisesta niin hankkeen rahoittajille, ohjausryhmälle sekä Saimaa Geoparkille. Allekirjoittanut projektipäällikkö voi tyytyväisenä lähteä kesäloman viettoon heinäkuun ajaksi, mikä onkin ihka ensimmäinen oikea kesäloma!

Ihanaa kesää toivottelee,

Anna Tiippana

Projektipäällikkö/Tiedolla kasvua ja uudistumista Saimaa Geoparkin alueella II

Saimaa Geopark ry

 

Huhtikuun ilouutiset

Saimaa Geoparkin työssä merkittävintä myös yritysyhteistyö hankkeen ’’Tiedolla kasvua ja uudistumista Saimaa Geoparkin alueella II’’ kannalta oli huhtikuussa ehdottomasti Saimaa Geoparkin hyväksyminen UNESCO Global Geopark – verkostoon. Status lisää alueen vetovoimaa entisestään ja uskon, että kiinnostus koko Saimaan aluetta kohtaan tulee kasvamaan merkittävästi. Saimaa Geoparkin yksi tärkeistä tehtävistä on vahvistaa elinvoimaa sen alueella ja sitä on tehty mikroyrityksille suunnattujen hankkeiden sekä Saimaa Geopark Partner – toiminnan avulla. Niin, kuin Saimaa Geoparkin toiminnanjohtaja Heli Rautanen on todennut monesti: ’’Statuksen myötä mikään ei tule muuttumaan’’. Saimaa Geopark jatkaa edelleen vahvasti alueen mikroyrittäjien kanssa tiivistä yhteistyötä!

Seuraavalla videolla voitte vielä fiilistellä Emmi Riikosen laulamana Nestori Miikkulainen -kappaletta sekä Helin pitämää kiitospuhetta UNESCO Global Geopark -statuksen julkistamistilaisuudessa.

Ilman teitä innokkaita, Saimaa Geoparkista kiinnostuneita alueen mikroyrittäjiä tämäkään ei olisi mahdollista. Partnereita on koossa jo yli 80, mikä on aivan huikea lukumäärä yrittäjiä, jotka haluavat myös tuoda Saimaa Geoparkia esille omassa toiminnassaan. Kiitos teille, nyt varmaan viimeistään kannattaa naulata Saimaa Geoparkin Partner logoja nettisivuillenne 😉

Muistutus vielä teille Partnereille, että järjestämme Partnereiden iltapäiväkahvit 11.5. klo 15–16. Kerrataan muutama ajankohtainen asia mutta pääpaino on verkostoitumisessa. Toivottavasti pääsette osallistumaan! Tässä linkki Teams-kokoukseen: Liity kokoukseen napsauttamalla tätä

Myös toinen ilouutinen on, että hanke sai jatko-aikaa ja näin ollen alkuperäisten suunnitelmista poiketen hanke ei päätykään syyskuussa vaan jatkuu joulukuun loppuun asti. Korona tilanteen takia, joitain toimenpiteitä on jouduttu soveltamaan, mutta on tilanteella ollut positiivisia vaikutuksiakin. Tuntuu, että hankkeen puitteissa on pystytty tarjoamaan enemmän erilaisia tilaisuuksia ja osallistujiakin on ollut mukana kiitettävä määrä, koska niihin on pystynyt osallistumaan verkon välityksellä. Kiitokset lähtevätkin jatko-ajan myöntämisestä rahoittajille eli Kaakkois-Suomen ja Etelä-Savon ELY-keskuksille! Pääsemme vielä kesän kiireiden jälkeen jatkamaan mikroyrittäjien kanssa yhteistyötä eri tilaisuuksien merkeissä. Olemme suunnitelleet sen, miten jatko-aika tullaan käyttämään. Kuitenkin olisi mukavaa vielä kuulla teiltä, mikroyrittäjiltä, jos teillä on ajatuksia siitä mistä haluaisitte lisää koulutusta. Ehdotukset voi lähettää allekirjoittaneelle (saimaageopark@gmail.com) tai Helille (heli.rautanen@saimaageopark.fi).

Huhtikuu oli monessakin mielessä kiireinen kuukausi, mutta hankkeen suunnitelmat ovat edenneet ns. suunnitelmien mukaisesti. Kovasti ollaan pyöritelty AR-sisältöihin tulevia materiaaleja ja tämä on ollut mielenkiintoinen projekti kaikilta osin. Kunhan sisällöt ovat valmiita, uskon, että yrittäjät saavat vielä yhden uuden erilaisen tavan tuoda Saimaa Geoparkin alueen geologiaa, historiaa ja kulttuuria esille osana palveluitaan. Sisällöt valmistuvat kesän korvilla ja se antaa taas yhden syyn miksi matkailla Saimaa Geoparkin alueella.

Ps. Järjestämme verkkoluennon aiheesta: Mikä on Saimaa Geopark? tiistaina 11.5. klo 17-18.30. Tilaisuus on suunnattu kaikille, ketkä haluavat tietää lisää Saimaa Geoparkista ja sen toiminnasta. Tulehan siis kuulolle Teams:in välityksellä seuraavasta linkistä: Liity kokoukseen napsauttamalla tätä

Kesä saapuu kovaa vauhtia ja kohta ne kiireet alkavat, joten nautitaan vielä hetki!

 

Kiireen keskeltä terveisin,

Anna Tiippana

Projektipäällikkö/Tiedolla kasvua ja uudistumista Saimaa Geoparkin alueella II

Saimaa Geopark ry

 

Mahtava maaliskuu

Maaliskuu on siitä mielenkiintoista aikaa, kun ei oikein tiedä lasketaanko kuukausi jo kevätkuukaudeksi vai ollaanko vielä talvessa. Tavallaan sitä alkaa jo odottamaan valon määrän kasvaessa, että milloin lumet sulavat ja luonto herää kevääseen. ’’Tiedolla kasvua ja uudistumista Saimaa Geoparkin alueella II’’ hankkeessa on edetty kuitenkin suunnitelmien mukaisesti ja kevään viimeinen työpaja saatiin onnistuneesti järjestettyä.

Saimaa Geopark – tuotteistamistyöpaja järjestettiin maaliskuun lopulla ja siinä kouluttajina toimivat Suomen Matkailumuotoilijat ry:stä Heidi, Marika ja Susa. Oli mielenkiintoista kuulla rautaisten ammattilaisten vinkkejä ja neuvoja tuotteistamiseen. Yrittäjät saivat paljon käytännön oppeja ja uusia tuotteitakin syntyi kaksipäiväisen koulutuksen aikana. Päällimmäiseksi mieleen jäi osallistujien positiiviset kommentit työpajasta sekä vilkas keskustelu niin tuotteistuksesta kuin yhteistyön merkityksestäkin. Kiitos siis jokaiselle osallistujalle avoimesta keskustelusta sekä kouluttajille laadukkaan työpajan vetämisestä!

’’Yhteistyössä on voimaa’’ oli lausahdus mikä kuului tuotteistamistyöpajan keskusteluissa useasti. Tämä on mielestäni täysin totta ja uskon, että tämä on yksi kulmakivi, jotta alueen matkailu saadaan kukoistamaan, varsinkin kun maailman tilanne tästä normalisoituu. Se on myös yksi asia mitä pyrimme tämän hankkeen avulla edesauttamaan. Järjestämme tilaisuuksia hankkeen puitteissa Saimaa Geoparkin alueen mikroyrittäjille, mikä antaa heille myös tilaisuuden tulla keskustelemaan ja verkostoitumaan muiden mikroyrittäjien kanssa. Osaltaan myös Saimaa Geoparkin Partner –verkosto on luotu, jotta yrittäjät voisivat sen kautta saada vertaistukea sekä uusia yhteistyön mahdollisuuksia. Seuraavaksi vuorossa onkin jo toinen Saimaa Geopark Partnereiden kokoontuminen mikä järjestetään verkossa tiistaina 13.4 klo 13. Mukaan langoille ovat tervetulleita myös ne yrittäjät, jotka eivät vielä ole meidän partnereita. Lisätietoa ja linkin Teams-kokoukseen löydät alla olevasta linkistä, joten tulehan kuulolle!

Linkki yrittäjät ja yhteisöt -sivulle

Kuukausi on vierähtänyt myös suunnittelun ja lukuisten palaverien merkeissä, kun hankkeen puitteissa alueelle toteutetaan AR-sisältöinen kokonaisuus. Sen tarkoituksena on tuoda alueen geologiaa ja kulttuurihistoriaa helpommin lähestyttävämmäksi ja auttaa alueen yrittäjiä sisältöjen hyödyntämisessä. Kokonaisuuden luomistyö on edennyt vauhdikkaasti ja tämä on mielestäni ollut yksi hankkeen mielenkiintoisimpia toimenpiteitä suunnitella ja toteuttaa. En malta odottaa, että kokonaisuus valmistuu ja pääsemme sitä käytännössä testailemaan! Tästä lisää seuraavassa numerossa 😉

Nautitaan upeista kevätsäistä eikä anneta takatalvenkaan masentaa!

Kevät terveisin,

Anna Tiippana

Projektipäällikkö/Tiedolla kasvua ja uudistumista Saimaa Geoparkin alueella II

Saimaa Geopark ry

 

Siis mitä, joko helmikuu meni?

Niin, kuin otsikosta voi päätellä, on tämä kuukausi mennyt älyttömän nopeasti hankkeen tulevia toimenpiteitä suunnitellen. Onhan tämä lyhyt kuukausi tarjonnut myös upeita ulkoilukelejä sekä kovia pakkasia, joten nyt voi tyytyväisenä odotella jo lumien sulamista ja kevätauringosta nauttimista.

Saimaa Geoparkin hankkeen ’’Tiedolla kasvua ja uudistumista Saimaa Geoparkin alueella II’’ puitteissa suunnitellun AR-sisältöisen kokonaisuuden suunnittelu nytkähti kunnolla käyntiin järjestetyn tarjouskilpailun myötä. Uskon, että saimme parhaimman mahdollisen tekijän ja kokonaisuudesta tulee käsittämättömän hyvä, odottakaas vaan! Helmikuun aikana jatkettiin myös geofoodiin liittyviä tilaisuuksia yhteistyössä Etelä-Savon kotitalousnaisten hallinnoiman Vespaikka-hankkeen kanssa. Tilaisuuksissa tuotiin esille myös hankkeen menneitä ja tulevia tilaisuuksia sekä kansainvälistä luontomatkailuportaalia Outdoor Activea.

Saimaa Geoparkin tiimi vahvistui kahden työharjoittelijan myötä, mikä on antanut myös lisäbuustia omaan työhön. Ajatukset yrittäjien tuotteiden ja palveluiden nostamisesta vielä paremmin esille, niin Outdoor Activen eri toimintoja hyödyntäen, kuin Saimaa Geoparkin some-kanavissa alkavat olla kasassa. Tuntuu myös oudolta ajatella, että kolme vuotta sitten minäkin astuin ensimmäistä kertaa Saimaa Geoparkin toimistolle työharjoittelun merkeissä ja mihin se onkaan johtanut. Ei voi kuin kehua tätä pientä ja ketterää organisaatiota, Saimaa Geoparkia.

Ensi kuussa Suomen Matkailumuotoilijat ry tulee vetämään hankkeelle tuotteistustyöpajan alueen yrittäjille, jossa keskitytään Saimaa Geopark kohteiden ja maiseman tuotteistamiseen. Täällä jo innolla odotellaan työpajaa, sillä suunnitelmien perusteella yrittäjät tulevat saamaan paljon käytännön apua tuotteistamiseen, mutta tästä lisää työpajan jälkeen! Yrittäjiä mahtuu mukaan työpajaan 21 ja vielä on paikkoja jäljellä, joten käykäähän ilmoittautumassa mukaan: Tuotteistamistyöpajan kutsu (PDF)

Saimaa Geoparkin Partnereita on myös tullut lisää remmiin ja tällä hetkellä teitä on 65!! Aika mahtavaa, kiitos ihan jokaiselle partnerille! Tulemme pitämään partnereiden kokoontumisen vielä ennen lumien sulamista, joten olkaahan kuulolla ja seuratkaa meidän nettisivuja ja some-kanavia!

Talvisin terveisin,

Anna Tiippana

Projektipäällikkö/Tiedolla kasvua ja uudistumista Saimaa Geoparkin alueella II

Saimaa Geopark ry

 

Uusi vuosi, samat kujeet?

Vuosi onkin lähtenyt vauhdikkaasti käyntiin yritysyhteistyö hankkeessa: Tiedolla kasvua ja uudistumista Saimaa Geoparkin alueella II. Vuoden 2020 tomut on ravisteltu jaloista ja eteenpäin on menty raketin lailla hankkeen toimenpiteitä toteuttaen. Jotenkin aina vuoden vaihtumisen jälkeen pää on täynnä uusia ideoita ja uutta energiaa. Ehkä näillä keväisillä valonpilkahduksilla on asian kanssa jotain tekemistä.

Hankkeen tilaisuudet jatkuvat edelleen webinaareina, jolla taatan, että mahdollisimman moni yrittäjä pystyy osallistumaan niihin. Tammikuun puolessa välissä järjestimme laatukoulutuksen, jonka vetäjänä toimi Laatukoulutus Jouni Ortju Ky. Jounilla on yli kymmenen vuoden kokemus yritysten kouluttamisesta ja valmentamisesta. Koulutuksessa keskityttiin siihen, miten asiakaspalautetta kerätään ja miten sitä voidaan hyödyntää omassa liiketoiminnassa. Lisäksi käsiteltiin myös suosittelut sekä valitukset. Koulutus sai paljon kehuja yrittäjiltä, sillä Jouni osasi hyvin käytännön esimerkkien kautta tuoda esille aiheita ja koulutus pysyi mielenkiintoisena.

Hankkeen myötä käyttöön otettu Saimaa Geopark Partner –lisenssi Outdoor Activeen on tuonut yrittäjien palveluita esille geoparkin kohteiden ja reittien yhteyteen. Yrittäjät ovat olleet yhä enemmän kiinnostuneita alustan hyödyntämisestä ja alkuvuodesta huolimatta, sinne on päivitelty urakalla uusia tuotteita ja palveluita esille! Saivathan kaikki Saimaa Geoparkin sisällöt vuonna 2020 yli 2,5 miljoonaa teaseria sekä yli 55 tuhatta katselukertaa. Myös kesällä 2020 Suomen Outdoor Active- sivustolla noin puolet esille nostetuista parhaista tuotteista ja palveluista oli Saimaa Geopark Partnereiden laittamia. Kiitos siitä kuuluu teille yrittäjät 🙂 Jatketaan edelleen laadukkaiden tuotteiden ja palveluiden esiintuomista Saimaa Geoparkin alueelta.

Myyntikanavan puuttumisesta kuulemme aina silloin tällöin harmittelua. Lakeland Experiences tarjoaa alueen yrittäjille mahdollisuuden myyntikanavaan. Kannattaa tsuumata heidän tarjonta myös läpi. Outdoor Activeen saa myös liitettyä mahdollisuuden tuotteen ja palvelun ostoon. Tuote tai palvelu ohjataan joko yrittäjän käyttämille myyntialustoille, omaan verkkokauppaan, varausjärjestelmään tai yrityksen nettisivuille. Kysyppäs miulta lisää, neuvon teitä tarkemmin! Ja muistakaa varata myös opastusaikoja –  laitetaan yhdessä tuotteet ja palvelut Outdoor Activeen.

Helmikuun alussa hankkeen puitteissa järjestettiin yhteistyössä Visit Saimaa II –hankkeen kanssa yrittäjille turvallisuusvalmennusta. Kouluttajana toimi SPEK:n valtuutettu Esedu:n opettaja Niina Liukkonen, joka veti koulutuksen rautaisella ammattitaidolla. Turvallisuusasiat pitää ottaa huomioon kaikessa liiketoiminnassa ja varsinkin kun ollaan tekemisissä asiakkaiden kanssa. Aktiivisten osallistujien myötä koulutuksessa syntyi paljon hyvää keskustelua aiheesta, joten kiitos kaikille osallistujille!

Myös muut suunnitelmat hankkeen toimenpiteiden toteuttamisesta ovat edenneet ja seuraavaksi maaliskuussa on tulossa maiseman ja geologian tuotteistamiseen liittyvä työpaja. Infoa työpajasta sekä ajankohdasta tulossa pian meidän nettisivuille ja some-kanaviin, joten olkaahan kuulolla!

Nautitaan nyt näistä ihanista talvipäivistä! Pakkasesta, lumesta ja ulkoilusta!

Talvisin terveisin,

Anna Tiippana

Projektipäällikkö/Tiedolla kasvua ja uudistumista Saimaa Geoparkin alueella II

Saimaa Geopark ry

 

Vuosi 2020 paketissa

Aikamoinen vuosi alkaa pikkuhiljaa olemaan lopussa ja uskon, että tämä vuosi jäi monelle mieleen niin hyvässä kuin pahassa. Epävarmuustekijöitä on ollut paljon esillä tänä vuonna, mutta toisaalta Saimaan alue on noussut esille positiivisesti kotimaan matkailijoiden löytäessä tänne. Myöskin positiivista alueelle on, että Saimaa Geopark on vahvasti matkalla kohti UNESCO Global Geopark –statusta.

Päällimmäisenä hankkeesta on tältä vuodelta jäänyt mieleen useat keskustelut yrittäjien kanssa sekä järjestämämme tilaisuudet, joihin yrittäjät ovat ottaneet kiitettävästi osaa. Saimaa Geoparkin partner-verkostokin on kasvanut vuoden aikana komeasti ja tällä hetkellä meillä on 57 yrityspartneria! Ajatukset ovat väkisinkin jo ensi vuoden puolella ja siinä mitä kaikkea hankkeen puitteissa tullaan järjestämään. Koronatilanteesta huolimatta hanke on edennyt suunnitelmien mukaisesti, joskin hieman eri muodossa.

Joulukuussa järjestimme hankkeen puitteissa ideointityöpajan, joka sai paljon kiitosta osallistujilta. Halusimme tarjota yrittäjille ideoita herättävän työpajan, jotta alueen geologian hyödyntäminen olisi helpommin lähestyttävää. Työpajassa toiminnajohtaja Heli Rautanen toi esille Saimaa Geoparkin erikoisuuksia ja itselle rakkaita paikkoja. Tämän jälkeen Humak:in lehtori Juha Iso-Aho kertoi tarinoista alueelta, jotka syntyivät Rural Explorer –hankkeessa. Mediapersoona Jani Halmeen puheenvuorossa tuotiin esille paikallisuuden nostamista sekä rohkaistiin yrittäjiä hyödyntämään geologisia sisältöjä tuotteissaan, vaikka kukaan ei olisi sitä aikaisemmin tehnyt.

Keväisten Outdoor Active –koulutusten tuloksina yrittäjien lisäämien tuotteiden ja palveluiden näkyvyys on kasvanut merkittävästi kansainvälisesti. Outdoor Activen avulla Saimaa Geoparkin sisältöjen teaserit eli näkyvyys hakutuloksissa (ei Google) oli yli 2,2 miljoonaa kertaa! Aika mellevä määrä – ilman luontomatkailuportaalin etuja näkyvyyskin olisi jäänyt paljon pienemmäksi.

Yhteistyö Etelä-Savossa meneillään olevan Visit Saimaa II –hankkeen kanssa on ollut hedelmällistä. Marraskuussa järjestetty kriisiviestintä ja maineenhallinta –koulutus keräsi paljon positiivista palautetta osallistujilta. Yhteistyö eri toimijoiden kanssa alueella on toivottua ja tärkeää, varsikin kun tavoitteena on kasvattaa Saimaan alueen toimijoiden tunnettuutta. Yhteistyö tulee jatkumaan ensi vuoden puolella Visit Saimaa II –hankkeen kanssa yhteisten tilaisuuksien merkeissä sekä suunnitteilla on myös yhteistyökuvioita niin Vespaikka –hankkeen kuin Saimaa-Ilmiön kanssa.

Suunnitelmia ensi vuodelle on siis tehty paljon ja yritysyhteistyö hanke tulee jatkumaan ensi vuonna aina vuoden loppuun asti. Vuosi starttaa tammikuun 13. päivä yrittäjille suunnatun palvelun laatuun keskittyvän webinaarin myötä. Helmikuussa on vuorossa turvallisuuskoulutusta yrittäjille. Saimaa Geoparkin alueella tullaan hyödyntämään AR-teknologiaa hankkeen puitteissa ja jatketaan Outdoor Active –luontomatkailuportaalin hyödyntämistä sekä hyödynnetään alueen geologisia sisältöjä jo valmiisiin tuotteisiin asti. Paljon on siis luvassa ensi vuoden puolella, joten yrittäjät pysykää kuulolla ja ottakaa osaa hankkeemme tilaisuuksiin!

Tämän vuoden osalta hankkeen puolesta haluan kiittää rahoittajia: Kaakkois-Suomen ja Etelä-Savon ELY-keskuksia ja Etelä-Karjalan Säästöpankki Säätiötä. Kiitos myös alueen yrittäjille, jotka olette ottaneet osaa hankkeemme tilaisuuksiin. Kiitos myös kaikille yhteistyötahoille, jotka olette osaltanne levittäneet tietoa hankkeemme tapahtumista!

Nyt on kuitenkin aika rauhoittua ja ottaa vastaan tuleva vuosi:

Toivotankin kaikille ihanaa joulun aikaa ja upeaa tulevaa vuotta 2021!

Anna Tiippana

Projektipäällikkö/Tiedolla kasvua ja uudistumista Saimaa Geoparkin alueella II

Saimaa Geopark ry

Harmaata marraskuuta

Marraskuu onkin jo pitkälle yli puolen välin ja tämä kuukausi on antanut monia ilon aiheita. Aluksikin, tämän projektikoordinaattorin hommat jatkuvat nyt projektipäällikön nimikkeellä, joten ilmeisesti työhöni hankkeen parissa ollaan oltu tyytyväisiä. Kuukauden alussa pidimme Saimaa Geoparkin partnereiden ensimmäisen kokoontumisen, jonka vastaanotto oli erittäin positiivinen. Tämän kuukauden aikana partnereiden määrä on kasvanut entisestään ja nyt niitä on verkostossa jo 56! Huikeeta 🙂 Vuorovaikutuksen myötä pyrimme vastaamaan yrittäjien toiveisiin parhaalla mahdollisella tavalla.

Yhteistyössä Visit Saimaa II –hankkeen kanssa järjestimme kriisiviestintä ja maineenhallintakoulutuksen yrittäjille. Koulutus sai paljon kiitosta ja herätteli ajatuksia ajankohtaisista aiheista. Oli upeaa seurata miten kouluttajana toiminut Milttonin kriisiviestinnän johtava asiantuntija Sara Lindström veti koulutuksen rautaisella ammattitaidolla. Tällä hetkellä yrittäjille on tarjolla niin paljon erilaisia koulutuksia ja webinaareja, joten on tärkeää, että ne pidetään mielenkiintoisina sekä laadukkaina. Muutenkin yhteistyö toisen hankkeen kanssa on sujunut mutkattomasti ja yhteistyö jatkuu ensi vuoden puolella 13.1. järjestettävän laatukoulutuksen sekä 4.2. järjestettävän matkailualan turvallisuuspassikoulutuksen myötä. Lisätietoa näistä koulutuksista on tulossa pian, joten seurailkaahan meidän some-kanavia ja nettisivuja!

Tällä hetkellä elämme vuoden harmainta aikaa ainakin kelien suhteen, omaa mieltäni lämmittää kuitenkin tuleva jääpallokausi, jonka parissa suurin osa vapaa-ajastani kuluu. Mielen vetää myös harmaaksi nykyaikaisten talvien pituus ja lumettomuus, tämänkin vuoksi mielestäni on tärkeää, että Saimaa Geoparkin toiminta pohjautuu kestävän kehityksen periaatteisiin.

Yhtenä hankkeen toimenpiteenä toteutamme luokkaretki-konseptin alueelle ja tämän osalta ajatukset ovat alkaneet kirkastumaan toden teolla. Olemme luomassa alueelle jotain aivan uutta, millä saamme varmasti Saimaa Geoparkin geologian helpommin lähestyttäväksi ja hyödynnettäväksi niin yrityksille kuin oppilaitoksille. Innolla odotan jo joulukuussa 2.12. järjestettävää Geologiasta(ko) hauskaa – ideointityöpajaa, joka vahvistaa geologian esiin tuomista alueella. Tulkaahan siis langoille kuuntelemaan toiminnanjohtajamme Heli Rautasen ajatuksia Saimaa Geoparkin erikoisuuksista, Juha Iso-Ahon tarinoita alueen geokohteista sekä Jani Halmeen puheenvuoroa. Muistakaa vielä käyttää hyödyksi Juha Iso-Ahon kommentit teidän omista matkailutuotteista ja niiden kehittämisestä, Juha on luvannut prepata tuotteistamisessa (40 e/tuote). Tässä vielä linkki 4.12. järjestettävän ideointipajan ilmoittautumiseen: Ideointityöpaja: Geologiasta(ko) hauskaa – uusien matkailutuotteiden louhintaa (PDF)

Energiset terveiset sinne harmauden keskelle!

Anna Tiippana

Projektipäällikkö/Tiedolla kasvua ja uudistumista Saimaa Geoparkin alueella II

Saimaa Geopark ry

Uusi vaihde silmään

Hankkeen aikataulun palaset ovat alkaneet loksahtamaan kohdilleen ja teemoja ollaan terävöitetty, joten projektikoordinaattorina odotan innolla tulevia webinaareja. Näitä järjestettäessä on ollut ilo huomata miten paljon alan asiantuntijoita läheltä löytyy ja heidän kanssa keskustellessa aiheet ovat kirkastuneet vielä entisestään. Vaikka tässä ollaankin ensimmäistä kertaa työskentelemässä hankkeen parissa, ei voi olla kuin kiitollinen kaikesta avusta ja ohjeistuksesta mitä olen saanut.

Aihetta iloon on myös tuonut Saimaa Geoparkin Partner-verkoston laajeneminen ja tällä hetkellä yrityspartnereita on jo 53! Tämä helpottaa myös huomattavasti hankkeesta viestimisestä, kun tiedetään, että partnerit ovat jo valmiiksi kiinnostuneita Saimaa Geoparkin toiminnasta. Tämän myötä järjestämme Partnereiden ensimmäisen kokoontumisen Teamsin välityksellä 5.11. Kokoontumisessa käydään läpi ajankohtaisia asioita mm. somekanavista, partner-toiminnan kehittämisestä ja yritysyhteistyöhankkeen tapahtumista. On toivottavaa, että partnerit innostuvat hankkeemme tulevista webinaareista ja ottavat osaa niihin.

Seuraavaksi pääsemmekin keskittymään webinaarien markkinointiin. Marraskuun puolessa välissä järjestämme yhteistyössä Visit Saimaa II –hankkeen kanssa yhteisen webinaarin kriisiviestinnästä. Tämän hyvinkin ajankohtaisen aiheen jälkeen seuraavassa, joulukuussa järjestettävässä webinaarissa yrittäjille halutaan tuoda geologiaa tuotteistettavaksi vähemmän pelottavalla tavalla. Alkuvuodesta pureudutaan laatuun ja siihen, miten asiakaspalautetta voidaan hyödyntää asiakaskokemuksen parantamisessa. Tämän jälkeen paneudumme turvallisuuteen järjestämällä matkailualan turvallisuuspassikoulutuksen yrittäjille. Lisäämme meidän nettisivuille tarkemmat aikataulut ja ilmoittautumisohjeet 🙂

Lähiaikoina on ollut tarjolla monenlaisia webinaareja erilaisista digitaalisista kanavista, alustoista ja työkaluista. Näitä seuranneena on mielenkiintoista ajatella, minkälaista tulevaisuuden matkailu tulee olemaan, kun käytettävissä on niin paljon erilaisia digitaalisia vaihtoehtoja. Nämä webinaarit ovat antaneet uusia ajatuksia esimerkiksi luokkaretki-konseptin suunnitteluun. Tästä kuitenkin lisää myöhemmin, kun ajatuksia on kirkastettu siitä, miten saamme nostettua Saimaa Geoparkin kohteet, reitit ja alueen yrittäjät esille ja luomaan houkuttelevan konseptin luokkaretkien kohteeksi. Tämä konsepti tulee myös tukemaan vahvasti Saimaa Geoparkin aloittamaa koululaisyhteistyötä.

Näillä ajatuksilla eteenpäin!

Anna Tiippana

Projektikoordinaattori/Tiedolla kasvua ja uudistumista Saimaa Geoparkin alueella II

Saimaa Geopark ry

Syksyä ei ole peruttu

Syksyisin yrittäjille on tarjolla monenlaisia tilaisuuksia, työpajoja ja koulutuksia – niin tänäkin vuonna vaikkakin hieman eri muodossa. Suurin osa näistä tapahtumista on jouduttu siirtämään verkkoon, mikä tuo omat haasteensa niin osallistujille kuin järjestävälle tahollekin. Vaikka tällä hetkellä elämme epätietoisuuden aikaa ja olemme monien kysymysmerkkien edessä, kannattaa katseet kääntää jo seuraavaan matkailukauteen. Edessä olevat syksy ja talvi ovat oivaa aikaa yrittäjille kehittää sekä vahvistaa omaa toimintaa tulevaa matkailukautta varten. Tiedolla kasvua ja uudistumista Saimaa Geoparkin alueella II -hankkeen puitteissa tullaan myös järjestämään eri aiheisiin liittyviä tilaisuuksia verkossa vielä tämän vuoden puolella.

Syksy on ollut itselleni aina uuden alun aikaa. Kesä on takanapäin ja kalenterissa alkaa olla viikonlopuille tilaa muullekin kuin erinäisille kesän juhlallisuuksille. Illat viilenevät ja luonto alkaa valmistautua talveen. Saimaan alueella matkailu tapahtuu pääosin kesäaikaan, mutta kotimaiset matkailijat saattavat olla jo seuraavan kerran liikkeellä syys- ja talvilomien aikaan. Mielenkiintoista onkin seurata miten vallitseva tilanne vaikuttaa syksyn ja talven matkailuun Saimaan alueella ja ylipäätään koko kotimaassa.

Tällaisessa uudessa tilanteessa, ja erityisesti kun yrittäjät ovat samassa veneessä, yhteistyön merkitys korostuu. Kehitämme jatkuvasti Saimaa Geoparkin perustyöhön kuuluvaa, yrityksille ja yhdistyksille suunnattua Partner-verkostoa, tehden siitä kestävän ja tuotteliaan tavan tehdä yhteistyötä. Partner-verkoston tarkoituksena on tuoda yhteen koko Saimaa Geoparkin alueella toimivat yrittäjät ja yhdistykset. Partnereiden näkyvyyttä Saimaa Geoparkin nettisivuilla lisätään Outdoor Active – luontomatkailuportaalin sisältöjen näkyvyyden myötä. Uusinta uutta on myös some-seinä. Käykääpä katsomassa meidän nettisivuilta 🙂

Viimeisen kuukauden aikana ideoita on jalostettu loppuvuoden aikana järjestettäviksi työpajoiksi ja suunnittelu on ollut projektikoordinaattorille mielekästä hommaa! Ideariihet surraavat ja yhteyksiä naapurimaakuntaan on otettu. Tiedolla kasvua ja uudistumista Saimaa Geoparkin alueella II – hankkeen tavoitteena on käytännönläheisesti vahvistaa ja tuoda esille mahdollisuuksia yrittäjien tuotteiden ja palveluiden sekä markkinoinnin kehittämiseen. Hankkeen tavoitteet käännetään suunnitelmista konkretiaan. Haluamme, että yrittäjät hyötyvät tulevista tilaisuuksista käytännönläheisesti. Tulemme tiedottamaan tilaisuuksista lähiaikoina, kunhan loppuviimeistelyt on saatu tehtyä.

Energistä alkavaa syksyä kaikille!

Anna Tiippana

Projektikoordinaattori/Tiedolla kasvua ja uudistumista Saimaa Geoparkin alueella II

Saimaa Geopark ry

Hei hei heinäkuu, tervetuloa elokuu!

Heinäkuu on ollut Tiedolla kasvua ja uudistumista Saimaa Geoparkin alueella II –hankkeen tiimoilta rauhallisempaa. Yrittäjät ovat olleet kiireisiä ja työaika onkin kulunut hankkeen tulevien toimenpiteiden suunnitteluun, lukuun ottamatta muutamia tapaamisia yrittäjien kanssa.

Yrittäjien kanssa tapaamiset ovat olleet ilahduttavia, vaikka vallitsevasta tilanteesta johtuen kansainväliset asiakkaat eivät ole palveluita käyttäneet, ovat sen sijaan kotimaassa matkailevat suomalaiset löytäneet Saimaalle. Moni yrittäjistä sanoikin, että kesäaika on ollut vilkkaampaa edelliseen kesään verrattuna. Uskonkin, että moni suomalainen on löytänyt kotimaastaan helmiä, joihin varmasti palataan jatkossakin!

Vaikka heinäkuu usein mielletään lomakuukautena sekä yrittäjille kiireisenä sesonkikuukautena, on projektikoordinaattorina hankkeessa ollut tekemistä tulevien toimenpiteiden suunnittelussa. Yrittäjille on syksymmällä sekä hankkeen jatkuessa ensi vuoden puolella, suunnitteilla mielenkiintoisia työpajoja, niin turvallisuus ja laatu -ajattelun terävöimiseen kuin tarinallistamiseenkin liittyen. Turvallisuus on osa yrityksen laatua ja parhaiten koko alueen turvallisuutta edistetään verkostoyhteistyöllä. Saimaa Geopark haluaa osaltaan vaikuttaa koko alueen palveluiden turvallisuuteen ja laatuun tarjoamalla yrittäjille erilaisia työpajoja aiheeseen liittyen, jotka ovat askeleita kohti alueen kokonaisvaltaista geopark-laatua. Tarinallistamiseen liittyvien työpajojen taustalla on vahva usko siihen, että yrittäjät voisivat hyödyntää alueen geologiaa ja geopark-teemaa palveluissaan vieläkin enemmän.

Vaikka kesä on mennyt nopeasti ja työntäyteisesti, onneksi on löytynyt myös aikaa nauttia upeista maisemista Saimaalla, joihin en kyllästy koskaan. Kaksi kertaa Saimaan Saaristoreitin pyöräilleenä, en voi muuta kuin suositella lähialueen tarjoamia hienoja reittejä ja retkeilykohteita niiden varsilla. Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö pitää huolta kiitettävästi retkeilykohteista ja Saimaa Geoparkin kohteiden opasteista löytyy paljon tietoa mm. alueen geologiasta. Oli hienoa huomata pyöräilyreitin varrella, miten kiinnostuneita varsinkin ulkopaikkakuntalaiset ovat Saimaan alueesta ja kiitosta annettiin myös retkeilykohteiden kunnosta.

Yritysyhteistyöhanke jatkuu tulevien toimenpiteiden suunnittelun merkeissä ja kunhan yrittäjien kesän kiireet väistyvät järjestämme erilaisia tilaisuuksia hankkeen puitteissa. Esimerkiksi tuleviin työpajoihin on suunnitteilla mielenkiintoisia vetäjiä, joiden asiantuntemuksesta on varmasti hyötyä Saimaa Geoparkin yritysyhteistyön kehittämisessä, joten pysykää kuulolla!

 

Nautitaan, kun vielä on kesää jäljellä!

Iloisin terveisin,

Anna Tiippana

Projektikoordinaattori/Tiedolla kasvua ja uudistumista Saimaa Geoparkin alueella II

Saimaa Geopark ry

Yhteistyö yritysten kanssa jatkui uuden hankkeen myötä

Tiedolla kasvua ja uudistumista Saimaa Geoparkin alueella II  – kehittämishanke polkaistiin käyntiin maaliskuussa. Hanke on suunnattu kaikille alueen mikroyrityksille, sen yhtenä tavoitteena on kansallisen ja kansainvälisen näkyvyyden sekä tunnettavuuden kasvattaminen tiedon avulla, jota lähdettiin heti ensimmäisenä toimenpiteenä toteuttamaan.

Ensimmäisenä kiitokset rahoittajille Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014–2020 sekä Kaakkois-Suomen ja Etelä-Savon ELY-keskukset.

Olosuhteet hankkeen alkaessa olivat epävarmat, kun maailmanlaajuinen koronapandemia toi tummia pilviä palvelualojen sektorille. Kuitenkin merkit kotimaanmatkailun kasvusta sekä tulevaisuuteen tähyileminen antoivat luottoa hankkeen toteutumiseen. Mikroyrityksille järjestettyjen ensimmäisten koulutusten sisällöt keskittyivät tuotteistamiseen sekä tietojen laittamiseen maailmanlaajuiseen Outdoor Active – luontoportaaliin. Toukokuussa järjestettyihin koulutuksiin osallistui kiitettävästi 30 yrittäjää Etelä-Karjalasta ja Etelä-Savosta, vaikka suunnitelmista poiketen ne järjestettiinkin webinaareina.

Hanke lähti siis ryminällä käyntiin ja ensimmäiset yrittäjien tarjoamat tuotteet ja palvelut ovat löydettävissä Outdoor Active – luontoportaalista. Projektikoordinaattorina toimiminen hankkeessa on ollut erittäin mielenkiintoista ja ammatillisesti rikastuttavaa työtä. Alueen mikroyrittäjät ovat ottaneet hankkeen hyvin vastaan ja vuorovaikutus yrittäjien kanssa niin sähköpostitse, puhelimitse kuin kasvotustenkin on noussut tärkeään rooliin hankkeen etenemisen kannalta.

Outdoor Active – luontoportaalista löytyy kätevästi alueen retkeilyreitit, Saimaa Geoparkin geo-, kulttuuri- ja luontokohteet, joten on erittäin tärkeää, että myös lähistöillä tarjottavat palvelut tulevat yhdestä paikasta esille. Saimaa on tämän alueen valttikortti ja mielestäni ehdottomasti kaunein paikka Suomessa. Saimaan alueella on rajattomat mahdollisuudet matkailun näkökulmasta, kunhan vain toimitaan kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesta, voimme hyödyntää ja nauttia alueesta vielä pitkään tulevaisuudessakin!

Itselleni Saimaa on ollut aina paikka, jossa voin rentoutua, nauttia hiljaisuudesta ja puljata vedessä, mieluiten perheeni mökin rannassa Puumalassa. Vaikka tie on kuljettanut minua pitkin ja poikin, silti jostain syystä palaan aina Saimaan rannoille.

Viime hankkeen aikana blogi-kirjoitukset jäivät kuukausittain tekemättä, joten tässä hankkeessa koitamme petrata ja julkaista blogi-kirjoituksen joka kuukausi. Täältä voitte lukea hankkeen etenemisestä ja siitä mitä hankkeessa tapahtuu seuraavaksi sekä projektikoordinaattorin tunnelmia hankkeen toteuttamisesta.

 

Mukavaa kesää ja palataan asiaan heinäkuussa!

Kesäterveisin,

Anna Tiippana

Projektikoordinaattori/Tiedolla kasvua ja uudistumista Saimaa Geoparkin alueella II

Saimaa Geopark ry

Täältä näet Saimaa Geoparkin Partnereiden tarjoamat tuotteet Outdoor Activesta

Yrittäjä! Hankkeeseen on mahdollista lähteä vielä mukaan, koulutukset ovat tallennettu, joten materiaalit ovat jaettavissa. Kysy lisää: saimaageopark@gmail.com

Yhteistyöhanke Saimaan yritysten asialla

Saimaan alueen yrityksillä on valttikortit kädessään. Suomi on profiloitunut tuhansien järvien maana, joista suurin ja tunnetuin on Saimaa. Maailman järvistä juuri Saimaassa on eniten rantaviivaa, jonka äärellä kaupunkien hektistä kaaosta pakeneva voi ihailla upeaa järviluontoa. Kansainvälisesti ainutlaatuinen Saimaan alue tunnetaan ulkomailla jo nyt, ja Etelä-Karjalassa ja Etelä-Savossa odotetaan aasialaisten ja erityisesti kiinalaisten matkailijoiden määrän kasvavan. Toisaalta meillä suomalaisillakin riittää oppimista geologiastamme ja luonnostamme. Varoitukset ilmastonmuutoksesta ovat saaneet vannoutuneet etelänmatkaajatkin muuttamaan matkailutottumuksiaan ja muistamaan, että aina ei tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan. Geoparkin tavoitteena onkin lisätä geopark-alueen arvostusta sekä paikallisesti että kansainvälisesti.

 

 

Suomen matkailun kasvun ja uudistumisen tiekartta 2015 – 2024 eli uusi Suomen matkailustrategia nimeää vahvuudeksemme puhtaan luonnon ja vaatii kestävän kehityksen osaamisen kasvattamista. Etelä-Karjalan matkailustrategiassa 2015 – 2020 tavoitteena on nostaa Saimaan alue Suomen kolmanneksi kiinnostavammaksi matkailukohteeksi Lapin ja Uudenmaan jälkeen vuoteen 2020 mennessä. Etelä-Savon matkailustrategia toteaa Saimaa Geoparkin tukevan Saimaan kehittymistä kansainväliseksi matkailukohteeksi. Saimaa Geoparkin kautta voidaan lisätä Saimaan tunnettuutta ja saavutettavuutta.

Saavuttaakseen hakemansa UNESCOn statuksen Saimaa Geoparkin täytyy osoittaa täyttävänsä verkoston geoparkkien toiminnalle asetetut vaatimukset: Geoparkin tulee luoda alueen yrityksille uusia toimintaedellytyksiä, vahvistaa matkailuelinkeinoa, voimistaa alueen asukkaiden kotiseudun tuntemusta ja arvostusta ja näiden kautta lujittaa asukkaiden identiteettiä. Osaamisen kasvattaminen muun muassa kestävästä matkailusta ja geologian hyödyntämisestä matkailutuotteissa toisi yrityksille elinvoimaa, hyvinvointia ja kansainvälistä näkyvyyttä. Viime vuoden lopussa alkanut, alueen yrittäjille ja yhteisöille suunnattu yhteistyöhanke ”Tiedolla kasvua ja uudistumista Saimaa Geoparkin alueella” vastaa tähän huutoon. Hankkeen tarkoituksena on tutustuttaa alueen yrittäjät eri aihepiirien avulla Saimaa Geoparkin toimintaan. Luennot, työpajat, opintomatkat ja seminaarit tuovat yrittäjille tietoa alueen geologiasta, kestävästä kehityksestä, kiertotaloudesta, vastuullisesta matkailusta ja kansainvälisten matkailijoiden kohtaamisesta. Hanke rakentaa, vahvistaa ja edistää Geopark-alueen yritysten ja yhdistysten osaamista, toimintakykyä ja verkostoitumista sekä tukee kestävien ja kysyntää vastaavien matkailutuotteiden syntymistä tiedon kautta. Hanketta rahoittavat Kaakkois-Suomen ja Etelä-Savon ELY-keskukset, Euroopan maaseuturahasto, Raija ja Ossi Tuuliaisen säätiö sekä Etelä-Karjalan Säästöpankkisäätiö.

Yhteistyöhanke käynnistettiin joulukuussa Lappeenrannassa ja Puumalassa. Tapahtumissa kerrottiin yhteistyöhankkeesta, kuultiin Saimaan geologisesta tarinasta ja kohteista sekä käytiin läpi Etelä-Savon kulttuuriympäristökohteiden hyödyntämistä matkailussa ja markkinoinnissa. Tammikuussa Sulkavalla ja Juvalla oli tarjolla erityisesti yrittäjille suunnatut luennot aiheesta ”Mikä on geopark?”. Helmikuussa yritysyhteistyö käynnistyi Mikkelissä luennoilla ja työpajalla, ja Imatran kylpylässä järjestetyssä työpajassa kuulijat johdatettiin kestävään matkailuun. Työpajassa työstettiin toimintasuunnitelmaa kestävän matkailun edistämiseksi ja sovittiin samalla askelmerkit kestävän matkailun eteenpäin viemiseksi Saimaa Geoparkissa.

Alueen yrittäjiä tuetaan hankkeen avulla monipuolisesti, ja paljon informatiivisia tapahtumia on vielä tulossa. Maaliskuussa Lappeenrannan Kasinolla järjestettävässä Saimaan alueen ja Suomen kansainvälisiin matkailijoihin keskittyvässä seminaarissa keskitytään Kiinan ja Venäjän markkinoihin ja käsitellään muun muassa matkailuyritysten verkkosivuja kansainvälisen matkailijan silmin. Huhtikuun puolella Mikkelissä järjestettävässä kansainvälisiin matkailijoihin keskittyvässä seminaarissa pureudutaan puolestaan saksankielisen Keski-Euroopan markkinoihin. Päivä tarjoaa muun muassa saksalaisten matkanjärjestäjien palautetta Saimaa Geopark –alueen tarjonnasta sekä tietoa tuotteistamisesta Keski-Euroopan näkökulmasta, esimerkiksi Keski-Euroopan markkinatrendeistä, asiakastarpeista ja Saimaan alueen matkailutuotteista Saksan markkinoilla. Toukokuussa Etelä-Savossa pidetään vielä laatuun keskittyvä työpaja.

 

Käytännön kosketusta geoparkeihin saadaan kotimaan ja ulkomaan opintomatkoilla. Huhtikuinen opintomatka kahteen Tšekkien geopark-kohteeseen, Bohemian Paradise UNESCO Geoparkiin sekä yksityisesti hallinnoituun Železné hory Geoparkiin (National Geopark Iron Mountains), tuo Saimaan yrittäjille kansainvälistä vertailupohjaa. Syksyllä järjestettävä opintomatka Suomen ainoaan UNESCO Geoparkiin Rokualle tarjoaa mahdollisuuden tutustua alueen geokohteisiin ja käydä alueen yrittäjien kanssa hedelmällistä keskustelua siitä, minkälaisia mahdollisuuksia geoparkkien toiminta voi tarjota yrittäjille ja miten yritysyhteistyötoimintaa voidaan kehittää Saimaa Geoparkin alueella yhdessä yrittäjien kanssa. Matkan aikana innovoidaan uusia ja olemassa olevia palveluita sekä edistetään palvelujen tuottamista verkostojen kautta.

Hankkeen järjestämät tilaisuudet palvelevat esimerkiksi luontomatkailuun, majoittumiseen, ravintolatoimintaan ja käsitöihin keskittyneitä yrityksiä. Vastikään avattu, hankkeen aikana täydentyvä tietopankki linkkeineen ja julkaisuineen tarjoaa hyödyllisiä työkaluja ja materiaaleja alueen nykyisille ja tuleville toimijoille oman toiminnan kehittämiseen.

Kortit on siis jaettu ja valtit ovat Saimaan alueella kädessä jo valmiiksi. Nyt yrittäjiltä vaaditaan vielä verkostoitumista ja yhteisiä ponnisteluita alueen elinvoiman ja houkuttelevuuden kasvattamiseksi, jotta kansainvälisessäkin kilpailussa käteen jäisi täyskäsi.

Laura Normio

Ramboll Finland Oy

Ramboll Finland Oy tuottaa Saimaa Geoparkin yritysyhteistyöhankkeen viestintää.