Veteraanipuisto on Saimaa Geoparkin luonto- ja kulttuurikohde. Kaavoituspäällikkö Kari Pärssisen suunnittelema Veteraanipuisto kunnioittaa sotien 1939-45 veteraaneja. Puisto perustettiin 1987 ja sinne istutettiin imatralaisten sotaveteraanien muistoksi 529 rauduskoivua. Puistossa on myös kivinen muistomerkki, johon kuuluu 13 Salpalinjan panssariestekiveä. Kivet siirrettiin puistoon vuonna 1992 ja asetettiin puoliympyrän muotoon.

Yhteen kivipaasista on kiinnitetty muistolaatta kertomaan muistomerkin tarkoituksesta. Muistolaatassa lukee: ”Veteraanipuisto perustettu Suomen itsenäisyyden 70. juhlavuonna 1987, 1939–45 sotiemme Imatran veteraanit”.

Vuoksen rantoja pitkin kulkee kulttuurireitti, jonka kohteisiin Veteraanipuisto kuuluu. Reitin kuvaus ja ohjeita saapumiseen

Vuoksen kulttuurireitin opas (pdf)

Veteraanipuisto on merkitty kulttuurireitin oppaassa kohteeksi 6.

Ote Vuoksen kulttuurireitin oppaasta:

”Salpalinja

Salpalinja eli Suomen salpa on vuosina 1940–1941 ja 1944 Suomen itärajalle Suomenlahdelta Jäämerelle rakennettu puolustuslinja. Salpalinjan pituus oli noin 1 200 kilometriä, ja se koostui sadoista linnoitteista. Salpalinja on yhä Suomen suurin rakennustyömaa, sillä rakentamiseen osallistui enimmillään noin 35 000 miestä. Salpalinja kuului vahvimpiin toisen maailmansodan aikana rakennettuihin puolustusasemiin. Sitä ei kuitenkaan koskaan testattu taisteluissa.”

Veteraanipuistosta löydät tietoja myös tästä linkistä

 

Osoite: Vuoksentie, 55120 Imatra

 

kuva: imatra.kuvat.fi

Sijainti