Saimaan rannalla, Saimaata ja Kuolimoa yhdistävän kosken vierellä sijaitseva Kärnäkosken linnoitus on rakennettu vuonna 1793 osaksi Venäjän ulointa linnoitusketjua Ruotsia vastaan. Linnoituksesta valvottiin Lappeenrannan ja Savonlinnan välistä vesiliikennettä, sekä silloista Lappeenranta-Mikkeli tietä. Linnoituksen rakentamista varten ei ole louhittu kiviä, vaan käytetyt lohkareet on kerätty lähimaastosta. Käytetyt kivet ovat mm. tummaa amfiboliittia, harmaata kiillegneissiä, tonaliittia ja granodioriittiä ja ovat enimmäkseen suorakaiteen muotoisia. Osa lohkareista on myös pyöreähköjä; nämä lohkareet eivät edusta paikallista kallioperää, vaan ovat mitä ilmeisimmin kulkeutuneet jäätikön mukana muutamien kilometrien päästä. Osa linnoituksen perusteista on kunnostettu Museoviraston toimesta. Linnoitukselta on myös hienot näkymät sokkeloiselle Saimaalle.

Kärnäkosken linnoituksen on rakennuttanut kuuluisa venäläinen sotamarsalkka Aleksander Suvorov, jonka toiminnan tuloksia Saimaalla ovat myös neljä ns. Suvorovin kanavaa.

Linnoituksen parkkipaikalla on alueen geologiasta ja historiasta kertova Saimaa Geoparkin opaste: https://saimaageopark.fi/wp-content/uploads/2019/02/geopark_opastaulut_karnakoski_1809_web.pdf

HUOMIOI Kärnäkoskella vieraillessasi, että käytät parkkialueita. Tie tulee pitää vapaana. Kunnioitathan myös yksityistonttien rajoja. 

Kesällä linnoituksessa työskentelevät lampaat puutarhureina ja koirien tuominen linnoitukseen on silloin kiellettyä. Annetaan lampaille ansaittu työrauha. 

Partakoskentien eteläpuolelta lähtee polku Vuorilinnoitukselle. Matkan varrella on laavu ja Kuolimon vedenpinnan alle jäänyt vanha lotjasatama. Linnoituksen polusta löydät lisää tietoa täältä

Kärnäkosken linnoituksesta löydät tietoa myös Etelä-Karjalan Virkistysaluesäätiön retkeilysivustolta

Katso video Kärnäkosken linnoituksesta Saimaa Geoparkin YouTube-kanavalta

 

Koordinaatit: x=538116,544 y=6792199,623 (ETRS-TM35FIN)

Yllä olevat koordinaatit toimivat GPS laitteissa sekä karttapaikka.fi palvelussa.

Alla olevat koordinaatit toimivat google maps palvelussa

Koordinaatit: 61.262194744, 27.710616237 (ETRS89 maantieteelliset(~WGS84))

 

Kuva: Arto Hämäläinen

Sijainti

  • Lapsiperheille
  • Melonta
  • Pysäköintipaikka