Lammassaari on Ensimmäisen Salpausselän reunamuodostumaan kuuluva suisto, jonka kerrostuminen alkoi 12 300 vuotta sitten. Lammassaari kertoo geologista tarinaa kolmessa aikatasossa: rantakalliot ovat 1,9 miljardia vuotta vanhoja, itse saari on kerrostunut yli 12 000 vuotta sitten ja kolmannen aikatason muodostavat saarta kiertävät muinaisrannat.

Suiston alkuperäisestä korkeudesta (n. 101-102 m mpy) on jäljellä enää pieni palanen saaren eteläpäässä – muualla Saimaan eri vaiheiden aallot ovat huuhtoneet kerrostumia ja muodostaneet selvästi erottuvia muinaisrantoja. Suursaimaa -vaiheen rannoilta (n. 80 m mpy) on löytynyt kaksi kivikautista asuinpaikkaa. Jääkaudesta muistuttavat useat suppakuopat, joista vaikuttavin on suurehko, jyrkkäreunainen suppalampi. Saaren pohjoispäässä polun varrella on edustavia ja kauniita suonigneissilohkareita, joiden lisäksi aivan saaren pohjoispäässä viehättävä, suojaisa kallioalue. Lammassaaressa on useita Saimaa Geoparkin opasteita ja kattava polkuverkosto.

Veneilijä, tule vieraaksi Lammassaaren vierasvenesatamaan. Saimaan selkä kutsuu veneilijöitä, tulet sitten purjein, vauhdikkaasti viilettäen tai perätuupparilla tuprutellen. Lisätietoja alueesta (kansallisihme.fi)

Tutustu Lammassaaren satamassa sijaitsevan Saimaa Geoparkin opasteen sisältöön (pdf)

Lammassaaren polkujen varrella sijaitsevien opasteiden sisältö (pdf)

Katoksellisen opasteen kolmesta taulusta avautuu erilaisia sisältöjä mobiililaitteella (taulusarja, joka alkaa otsikolla ”Löydä Saimaan kätketyt aarteet”). Tarvitset sisältöjen katselemiseen ilmaisen Salmi AR -sovelluksen. Sisällöt ovat kuvia, videoita, äänikerrontaa ja kurkistusikkunoita. Löydät tietoa Suvorovin ajasta, sota-ajasta ja teollistumisen ajasta, ja pääset katselemaan miltä alueella näytti 11 000 vuotta sitten ja miten esi-isät elelivät. Lue Salmi AR -sovelluksen lataamisohjeet tästä pdf tiedostosta

Lammassaaren polkujen reittikuvauksen ja ohjeita saapumiseen löydät Outdoor Active retkeilysivuston sisällöistä: Imatran georeitti Lammassaaren reittikuvaus

Kohteesta löydät lisää retkitietoa myös tästä linkistä

Katso video Lammassaaren suppamaastosta Saimaa Geoparkin Youtube-kanavalta

 

Koordinaatit:  x=591853,586 y=6787243,684 (ETRS-TM35FIN)

Yllä olevat koordinaatit toimivat GPS laitteissa sekä esimerkiksi karttapaikka.fi palvelussa.

Alla olevat koordinaatit toimivat google maps palvelussa, jossa käytetään maantieteellisiä koordinaatteja:

Koordinaatit: 61.208779721, 28.709660480 (ETRS89 maantieteelliset(~WGS84))

 

Kuva: Riina Kaikkonen

Sijainti

  • Kuivakäymälä
  • Lapsiperheille
  • Liikuntaesteisille
  • Nuotiopaikka
  • Pysäköintipaikka
  • Uintipaikka