Saimaa Geoparkin luonto- ja kulttuurikohde Rutolan ylivientilaitos aloitti toimintansa alueella 1800-luvun lopulla ja se oli suuri työllistäjä 1900-luvun alkuvuosikymmeninä. Rutolan ylivientilaitosta voidaan pitää muistomerkkinä aikanaan teknisesti uraauurtavasta tukkien uittojärjestelmästä. Ylivientilaitos mahdollisti tukkien siirron Myllylammen ja Kärjenlammen välisen maakannaksen yli. Kaikkiaan Rutolan kautta kuljetettiin vuoteen 1963 mennessä lähes 100 miljoonaa tukkia ja uitto työllisti enimmillään jopa 1000 ihmistä vuodessa.

Noin 110 km pitkä uittoreitti Saimaalta Kymijoelle, jonka varrella Rutolan ylivientilaitos sijaitsee, kutsutaan Valkealan uittoreitiksi tai väliväyläksi. Reitti seurailee Saimaan muinaisen lasku-uoman kulkua Myllylammen, Kärjenlammen ja Jänköjärven kautta Kivijärvelle. Rutolan alueella on myös esihistoriallisia asuinpaikkoja ja Salpalinjaan eli toisen maailmansodan aikana rakennettuun puolustuslinjaan kuuluvia linnoitteita, kuten betoniluola, ja panssarikiviesteitä.

Rutolan ylivientilaitos on valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö. Lisätietoa Rutolan ympäristöstä löytyy Museoviraston nettisivuilta

Myllylammen muinaisuoma on Saimaa Geoparkin geokohde. Tutustu Myllylammen geologiaan tästä (pdf)

Rutolan ylivientilaitoksesta löydät tietoja myös tästä linkistä

 

Koordinaatit: x= 555759 y= 6767442 (ETRS-TM35FIN)

Yllä olevat koordinaatit toimivat GPS laitteissa sekä esimerkiksi karttapaikka.fi palvelussa.

Alla olevat koordinaatit toimivat google maps palvelussa, jossa käytetään maantieteellisiä koordinaatteja:

Koordinaatit: 61.037843483, 28.032193160 (ETRS89 maantieteelliset(~WGS84))

 

Kuva: Saimaa Geopark

Sijainti