Saimaan kanava ja kanavan museo on Saimaa Geoparkin luonto- ja kulttuurikohde. Ensimmäisen Salpausselän reunamuodostumajakson läpi rakennettu Saimaan kanava on historiallisesti merkittävä kanavareitti, joka yhdistää Saimaan vesistön Viipurin kautta Suomenlahdelle. Kanavan rakentaminen aloitettiin 1845 ja se avattiin liikenteelle 7. syyskuuta 1856. Saimaan kanavaa uudistettiin ja laajennettiin useaan otteeseen 1900-luvulla. Saimaan kanavan Mälkiän-Mustolan alueella on kanavarakenteita ja -rakennuksia eri aikakausilta.

Lisätietoa Saimaan kanavasta löytyy GoSaimaan nettisivuilta

Mälkiän sulun läheisyydessä, kanavan yläpiirin piiripäällikön virkatalossa sijaitsee Saimaan kanavan museo. Löydät museosta lisää tietoja näistä linkeistä: Saimaan kanavan museo (Väylävirasto) ja Saimaan kanavan museo (Visit Lappeenranta)

Saimaan kanavan Mälkiän sulun parkkipaikan reunassa sijaitsevan  Saimaa Geoparkin opasteen sisältö (pdf)

Opasteen kolmesta taulusta avautuu erilaisia sisältöjä mobiililaitteella (taulusarja, joka alkaa otsikolla ”Löydä Saimaan kätketyt aarteet”). Tarvitset sisältöjen katselemiseen ilmaisen Salmi AR -sovelluksen. Sisällöt ovat kuvia, videoita, äänikerrontaa ja kurkistusikkunoita. Löydät tietoa Suvorovin ajasta, sota-ajasta ja teollistumisen ajasta, ja pääset katselemaan miltä alueella näytti 11 000 vuotta sitten ja miten esi-isät elelivät. Lue Salmi AR -sovelluksen lataamisohjeet tästä pdf tiedostosta

Saimaan kanavan kulttuurinen kanavapolku seurailee kanavan vartta Mustolan ja Mälkiän sulkujen välillä. Polku on enimmäkseen helppo kulkea, mutta matkalla on portaita.  Lisää tietoa kanavapolusta (Etelä-Karjalan Virkistysaluesäätiö)

Saimaan kanavasta ja kanavan museosta löydät tietoja myös tästä linkistä

 

Koordinaatit: x= 570316 y= 6771544 (ETRS-TM35FIN)

Yllä olevat koordinaatit toimivat GPS laitteissa sekä esimerkiksi karttapaikka.fi palvelussa.

Alla olevat koordinaatit toimivat google maps palvelussa, jossa käytetään maantieteellisiä koordinaatteja:

Koordinaatit: 61.072332429, 28.303105399 (ETRS89 maantieteelliset(~WGS84))

 

kuva: Kaisa-Maria Remes

 

Sijainti

  • Lapsiperheille
  • Pysäköintipaikka