Saimaa Geoparkin luonto- ja kulttuurikohde Varkaantaipaleen kanava sijaitsee Etelä-Savossa Suur-Saimaalta Mikkeliin johtavalla väylällä. 416 metriä pitkä ja noin 9 metriä leveä kanava rakennettiin vuosina 1874-1877 ja louhittiin pääasiassa kallioon. Kanavan rakentamiseen osallistui yli sata työntekijää, joista 24 oli kivenhakkaajia. Kanavan reunoilla on muutamia louhittuja kallioseinämiä.

Lisää tietoa Varkaantaipaleen kanavasta löydät Museoviraston kulttuuriympäristön palveluikkunasta sekä Etelä-Savon kulttuuriperintötietokannasta

Kanavan kallioleikkausten pääkivilaji on harmaasävyinen granodioriitti, jonka päämineraaleja ovat plagioklaasi ja kvartsi. Lisäksi mukana on pieniä määriä kalimaasälpää ja biotiittia. Kivi on kiteytynyt magmasta syvällä maankuoressa vuorijonopoimutuksen yhteydessä noin 1 889 – 1 887 miljoonaa vuotta sitten. Kanavarantojen pengerryksissä on käytetty granodioriittipaasien ohella myös alueelle tyypillisiä pegmatiittigraniittilohkareita. Kanavaan rajoittuvien kallioiden luonnontilaisina säilyneissä osissa on uurteisia silokallioita, jotka ovat saaneet pehmeästi kaartuvat ja silotellut muotonsa viime jääkauden aikana mannerjäätikön virratessa alueen yli.

Varkaantaipaleen kanavasta löydät tietoja myös tästä linkistä

 

Osoite: Suurlahdentie, 52300 Ristiina

 

Kuva: Mikkelin kaupunki

Sijainti