Neitvuori on tunnettu näköalapaikka, jonka laelta aukeaa näyttävä maisema sokkeloiselle Saimaalle. Kattava polkuverkosto merkittyine polkuineen kertoo paikan aktiivisesta käytöstä, mutta Neitvuorella on myös paikkansa kansantaruissa: perimätiedon mukaan Neitvuorella on käärmeiden käräjäpaikka, minkä lisäksi Neitvuoren kerrotaan saaneen nimensä Isovihan aikaan, kun venäläisiä paennut neito syöksyi alas jyrkänteeltä. Alueen kallioperä koostuu kiillegneissin ja graniitin muodostamasta migmatiitista, jota karakterisoivat murrokset ja ruhjeet. Neitvuori on eheämpänä kallioperän lohkona jäänyt ympäristöään korkeammaksi.

Neitvuori on voinut olla pyhäpaikka kauan sitten eläneille esivanhemmillemme. Siihen viittaisi Neitvuoren vanhempi nimi Hiidenvuori. Ihmiset nimittivät ennen vanhaan pyhiä lehtoja ja hautausmaita hiisiksi. Hiisi-alkuisia paikannimiä löytyykin lähitienoolta runsaasti, esimerkiksi Hiidenmaa-nimiset paikat Neitvuoren ympärillä.

Saimaa Geoparkin opaste Neitvuorella (pdf)

Opasteen kolmesta taulusta avautuu erilaisia sisältöjä mobiililaitteella (taulusarja, joka alkaa otsikolla ”Löydä Saimaan kätketyt aarteet”). Tarvitset sisältöjen katselemiseen ilmaisen Salmi AR -sovelluksen. Sisällöt ovat kuvia, videoita, äänikerrontaa ja kurkistusikkunoita. Löydät tietoa Suvorovin ajasta, sota-ajasta ja teollistumisen ajasta, ja pääset katselemaan miltä alueella näytti 11 000 vuotta sitten ja miten esi-isät elelivät. Lue Salmi AR -sovelluksen lataamisohjeet tästä pdf tiedostosta

Neitvuoren reittien kuvaus ja ohjeita saapumiseen

Neitvuoren reiteiltä löytyy useita näköala- ja taukopaikkoja tulisijoineen sekä Hiidenkierros-reitiltä mm. näyttävä Hiidenkota. Retkeilijän on hyvä varata riittävästi aikaa patikoidessaan vaativissa maastoissa. Neitvuoren pysäköintialueen lähellä on Hiidenlahden laivalaituri.

Neitvuori-Luonterin alue Metsähallituksen Luontoon.fi-sivustolla

Neitvuoren retkikohteesta löydät tietoja myös tästä linkistä

 

Koordinaatit: x=539728,600 y=6837703,000 (ETRS-TM35FIN)

Yllä olevat koordinaatit toimivat GPS laitteissa sekä esimerkiksi karttapaikka.fi palvelussa.

Alla olevat koordinaatit toimivat google maps palvelussa, jossa käytetään maantieteellisiä koordinaatteja:

Koordinaatit: 61.670496216, 27.750428196 (ETRS89 maantieteelliset(~WGS84))

 

Kuva: Arto Hämäläinen

Sijainti

  • Nuotiopaikka
  • Näköalapaikka
  • Pysäköintipaikka
  • Veneily