Savitaipaleen kirkko on rakennettu vuonna 1924, ja sen ulkopinnan verhoilussa käytettiin muutaman kilometrin päästä Lavikanlahdesta louhittua rapakivigraniittia. Kirkko, kuten suurin osa Savitaipaleen kuntakeskuksesta, on rakennettu Toisen Salpausselän suppamaastoon. Lisäksi lähistöllä sijaitsevan Lavikanlahden kautta kulki Saimaan jääjärvivaiheessa (11 590-11 400 vuotta sitten) yksi sen ajan merkittävimmistä sekä pitkäaikaisimmista lasku-uomista.

Rapakivigraniitti on eräs graniittien päätyypeistä, ja se koostuu pääosin kalimaasälvästä, plagioklaasista sekä kvartsista. Lisäksi kivestä löytyy jonkin verran biotiittia ja/tai sarvivälkettä. Alueen rapakivi on rakenteeltaan massamaista, mikä tekee siitä helpommin työstettävää. Vaikka rapakivigraniitteihin liitetään joskus rapautumisherkkyys, Savitaipaleen kirkossa käytetty kivi on erittäin kestävää, eikä se rapaudu satoihin vuosiin.

Savitaipaleelta suppia löytyy koulujen ja urheilukenttien ympäristöstä sekä vedenottamon alueelta. Koulualueen lähettyvillä oleva Paakkolampi ja vedenottamon vierellä sijaitseva Mustalampi ovat suppalampia. Suppia muodostui jäätikköjokien kerrostamiin harjuihin ja suistoihin jäälohkareiden hautautuessa niiden hiekka- ja sorakerrostumiin. Kun jäälohkareet sulivat vähitellen pois, jäljelle jäi erikokoisia ja -muotoisia kuoppia. Supat voivat olla metsää kasvavia kuivan maan suppia tai jos ne ovat yhteydessä pinta- tai pohjaveteen, suppalampia tai soistuvia suppia.

Savitaipaleen torin laidalla on Saimaa Geoparkin opaste, joka kertoo alueen geologiasta: Saimaa Geopark opasteen sisältö (pdf)

Opasteen kolmesta taulusta avautuu erilaisia sisältöjä mobiililaitteella (taulusarja, joka alkaa otsikolla ”Löydä Saimaan kätketyt aarteet”). Tarvitset sisältöjen katselemiseen ilmaisen Salmi AR -sovelluksen. Sisällöt ovat kuvia, videoita, äänikerrontaa ja kurkistusikkunoita. Löydät tietoa Suvorovin ajasta, sota-ajasta ja teollistumisen ajasta, ja pääset katselemaan miltä alueella näytti 11 000 vuotta sitten ja miten esi-isät elelivät. Lue Salmi AR -sovelluksen lataamisohjeet tästä pdf tiedostosta

Kirkon vierellä on pienempi opaste, joka kertoo Savitaipaleen kirkon rapakivestä: Saimaa Geopark opaste kirkon luona (pdf)

Alueesta löydät tietoa, muun muassa ohjeita saapumiseen tästä linkistä

 

Koordinaatit: x=536883,093 y=6785201,266 (ETRS-TM35FIN)

Yllä olevat koordinaatit toimivat GPS laitteissa sekä esimerkiksi karttapaikka.fi palvelussa.

Alla olevat koordinaatit toimivat google maps palvelussa, jossa käytetään maantieteellisiä koordinaatteja:

Koordinaatit: 61.199489298, 27.686252912 (ETRS89 maantieteelliset(~WGS84))

 

Kuva: Kaisa-Maria Remes

Sijainti

  • Lapsiperheille
  • Liikuntaesteisille
  • Pysäköintipaikka