Rokansaari on harjusaari erilaisine muodostumineen. Alueella on suppalampia ja rantakerrostumia mm. rantatörmiä ja -valleja, jotka ovat syntyneet Saimaan eri järvivaiheissa. Rokansaaressa on myös hiekkamaahan kaivettuja 1. maailmansodan aikaisia taisteluhautoja sekä kivikautinen asuinpaikka. Rokansaaren retkisatamassa on retkeilyalue, jossa on kesäkahvila, vuokrattavia mökkejä, kaksi saunaa ja tulipaikkoja.

Rokansaaren harjusaari on osa 150 km mittaista, katkonaista harjujaksoa, joka alkaa Pieksämäeltä ja päättyy Kyläniemen kärkeen Niittylahden-Härkkimyksenhiekan tienoilla. Rokansaaren alueella maa vapautui mannerjäätikön alta 11 500-11 400 vuotta sitten, jolloin alueella liplattivat Saimaan jääjärvien vedet. Nykyään Rokansaaren maisemia hallitsevat suppalammet ja erilaiset rantakerrostumat, kuten Saimaan eri vaiheissa muodostuneet rantatörmät ja -vallit. Ihmisen jättämiä historiallisia jälkiä saarella ovat hiekkamaahan kaivetut taisteluhaudat sekä kivikautinen asuinpaikka.

Rokansaaren virkistysalueen omistaa Saimaan Virkistysalueyhdistys. Mökkivuokraajilla on käytettävissä soutuveneitä saareen soutamista varten. Muut eivät saa ottaa soutuveneitä edes lyhyelle visiitille Rokansaareen. Retkisataman rannasta löytyy Saimaa Geoparkin opaste, jossa kerrotaan alueen geologiasta ja saaren palveluista sekä retkeilijän etiketistä.

Rokansaaren Geopark opasteen sisältö (pdf)

Opasteen kolmesta taulusta avautuu erilaisia sisältöjä mobiililaitteella (taulusarja, joka alkaa otsikolla ”Löydä Saimaan kätketyt aarteet”). Tarvitset sisältöjen katselemiseen ilmaisen Salmi AR -sovelluksen. Sisällöt ovat kuvia, videoita, äänikerrontaa ja kurkistusikkunoita. Löydät tietoa Suvorovin ajasta, sota-ajasta ja teollistumisen ajasta, ja pääset katselemaan miltä alueella näytti 11 000 vuotta sitten ja miten esi-isät elelivät. Lue Salmi AR -sovelluksen lataamisohjeet tästä pdf tiedostosta

Rokansaaresta löydät lisää tietoa myös tästä linkistä

 

Koordinaatit: x=555956,600 y=6816775,800 (ETRS-TM35FIN)

Yllä olevat koordinaatit toimivat GPS laitteissa sekä esimerkiksi karttapaikka.fi palvelussa.

Alla olevat koordinaatit toimivat google maps palvelussa, jossa käytetään maantieteellisiä koordinaatteja:

Koordinaatit: 61.480639206, 28.050530878 (ETRS89 maantieteelliset(~WGS84))

 

Kuva: Sanna Poutamo/ Saimaan virkistysalueyhdistys

Sijainti

Alueen palvelut

Rokansaaressa on 7 vuokrattavaa, viihtyisää 1950- ja 1970-luvulla rakennettua lomamökkiä. Voit kysyä mökkien vuokrauksesta joko paikan päällä tai Pidä Saaristo Siistinä ry:ltä klo 8.00-16.00 välisenä aikana, puh. 015 514 648 ja 0400 555 098.

Alueella kaksi saunaa. Saunoissa voi saunoa pientä maksua vastaan. Maksuilla rahoitetaan alueiden ylläpitoa, rakennusten korjauksia sekä hankitaan sauna- ja grillipuita kävijöille.

Kesäisin kahvila palvelee päärakennuksessa 1940-luvulla rakennetussa huvilassa.

  • Jätepiste
  • Kuivakäymälä
  • Lapsiperheille
  • Nuotiopaikka
  • Veneily