Ruokolahden kirkko sitä ympäröivine rakennuksineen on rakennettu jäätikköjoen kerrostamaan maastoon, jota täplittävät suppakuopat. Suppia muodostui jäätikköjokien kerrostamiin harjuihin ja suistoihin jäälohkareiden hautautuessa niiden hiekka- ja sorakerrostumiin. Kun jäälohkareet sulivat vähitellen pois, jäljelle jäi erikokoisia ja -muotoisia kuoppia. Kirkonmäen alue rajautuu lännessä jäätikkölahtenakin toimineeseen Ukonsalmeen, joka on syntynyt mannerjäätikön syvälle kuluttamaan kallioperän siirrosvyöhykkeeseen. Siirros on Geopark-alueen suurimpia. Ukonsalmen kohdalla sen suurin syvyys on 26 metriä. Geologia näkyy myös kirkon perusteissa, sillä sen kivijalassa on monipuolinen valikoima alueen kivilajeista, joihin kuuluu granaatti-kordieriittikiillegneissin ohella mm. graniittilohkareita.

Suppia on kirkonmäellä museon parkkipaikan vieressä ja hautausmaata kiertävän Eukkojen polun varrella. Saimaa Geoparkin opaste löytyy parkkipaikalta: Ruokolahden kirkonmäen opasteen sisältö (pdf)

Opasteen kolmesta taulusta avautuu erilaisia sisältöjä mobiililaitteella (taulusarja, joka alkaa otsikolla ”Löydä Saimaan kätketyt aarteet”). Tarvitset sisältöjen katselemiseen ilmaisen Salmi AR -sovelluksen. Sisällöt ovat kuvia, videoita, äänikerrontaa ja kurkistusikkunoita. Löydät tietoa Suvorovin ajasta, sota-ajasta ja teollistumisen ajasta, ja pääset katselemaan miltä alueella näytti 11 000 vuotta sitten ja miten esi-isät elelivät. Lue Salmi AR -sovelluksen lataamisohjeet tästä pdf tiedostosta

Eukkojen polku on kirkonmäen maastossa kiertelevä n. 3 km pitkä reitti, joka esittelee Ruokolahden kirkonseudun historiaa sekä sen erikoisia ja mielenkiintoisia geologisia muodostumia. Lisätietoja Eukkojen polusta ja polun kartta (Ruokolahti-seura)

Kirkonmäestä löydät lisää tietoa myös tästä linkistä

Suomen kultakauden tunnetuimpiin taiteilijoihin kuuluneen Albert Edelfeltin kuuluisimpien teosten joukossa on ”Ruokolahden eukkoja kirkonmäellä” (1887). Edelfelt haki Ruokolahdelta aitoja karjalaisia ihmisiä ja hahmotteli heitä paikanpäällä. Varsinaisen teoksen viimeistelyn hän teki kuitenkin Haikossa suvun kesähuvilalla, missä Edelfeltillä oli ateljee. Ruokolahden kirkon takana paikassa, jossa maalauksen naiset istuskelevat, on nykyään muistomerkki kertomassa Edelfeltin käynnistä Ruokolahdella.

Lue Rural Explorer -hankkeessa tehty, Albert Edelfeltin käynnistä vaikutteita saanut tarina tarina Elli ja Albert (pdf) (Tarina: Pekka Vartiainen)

Ruokolahden geokohteista tehtyjä videoita voit katsella Ruokolahden kunnan YouTube-kanavalta.

 

Koordinaatit: x=597937,112 y=6796009,912 (ETRS-TM35FIN)

Yllä olevat koordinaatit toimivat GPS laitteissa sekä esimerkiksi karttapaikka.fi palvelussa.

Alla olevat koordinaatit toimivat google maps palvelussa, jossa käytetään maantieteellisiä koordinaatteja:

Koordinaatit: 61.285964017, 28.827387975 (ETRS89 maantieteelliset(~WGS84))

 

Kuva: Ruokolahden kunta

Sijainti

  • Lapsiperheille
  • Liikuntaesteisille
  • Pysäköintipaikka