Ruokolahden kirkko on Saimaa Geoparkin luonto- ja kulttuurikohde. Nykyinen kirkko on pitäjän kirkoista neljäs. Se on puinen ristikirkko, joka perustuu empiretyyliseen ja goottilaiseen arkkitehtuuriin. Kirkko valmistui vuonna 1854.

Ruokolahden kirkonmäen geologiaa esitellään Saimaa Geoparkin opasteessa (pdf)

Opasteen kolmesta taulusta avautuu erilaisia sisältöjä mobiililaitteella (taulusarja, joka alkaa otsikolla ”Löydä Saimaan kätketyt aarteet”). Tarvitset sisältöjen katselemiseen ilmaisen Salmi AR -sovelluksen. Sisällöt ovat kuvia, videoita, äänikerrontaa ja kurkistusikkunoita. Löydät tietoa Suvorovin ajasta, sota-ajasta ja teollistumisen ajasta, ja pääset katselemaan miltä alueella näytti 11 000 vuotta sitten ja miten esi-isät elelivät. Lue Salmi AR -sovelluksen lataamisohjeet tästä pdf tiedostosta

Suomen kultakauden tunnetuimpiin taiteilijoihin kuuluneen Albert Edelfeltin kuuluisimpien teosten joukossa on ”Ruokolahden eukkoja kirkonmäellä” (1887). Edelfelt haki Ruokolahdelta aitoja karjalaisia ihmisiä ja hahmotteli heitä paikanpäällä. Varsinaisen teoksen viimeistelyn hän teki kuitenkin Haikossa suvun kesähuvilalla, missä Edelfeltillä oli ateljee. Ruokolahden kirkon takana paikassa, jossa maalauksen naiset istuskelevat, on nykyään muistomerkki kertomassa Edelfeltin käynnistä Ruokolahdella.

Lue Rural Explorer -hankkeessa tehty, Albert Edelfeltin käynnistä vaikutteita saanut tarina Elli ja Albert (pdf) (Tarina: Pekka Vartiainen)

Tarinaan liittyvät pohjatiedot: ”Suomalaiset nk. kulta-ajan taiteilijat hakeutuivat 1800-luvun lopulla kansanomaisiin aiheisiin ja inspiraation toivossa myös kansan pariin. Kalevala-buumin nostattamat matkat veivät usein itäiseen Suomeen. Myös Albert Edelfelt lähti 1877 Vuoksenlaaksoon etsimään ja maalaamaan kansantyyppejä. Tuolloin hän asui jonkin aikaa Suomessa ja Venäjällä laajalti tunnetun kansanparantaja Elli Jäppisen kodissa. Ruokolahden ajalta on Edelfeltin yksi tunnetuimmista maalauksista ”Ruokolahden eukkoja kirkonmäellä” (1887), jota ihasteltiin suurissa kaupungeissa ympäri Eurooppaa – ja sittemmin myös Suomessa.”

Ruokolahden kirkosta löydät tietoja myös tästä linkistä

 

Osoite: Ukonsalmentie 5, 56100 Ruokolahti

 

kuva: Jari Nenonen

 

Sijainti

  • Lapsiperheille
  • Pysäköintipaikka