Sahanlahti on vanha saha, jonka piha-alueen läpi on ennen vanhaan kulkenut pääkulkuväylä Puumalasta. Pihapiirissä on paljon siirtolohkareita niin yksittäin kuin kasoissakin – kasojen yhteyteen on syntynyt myös lohkareluolia. Luolat ovat kautta historian olleet kylän lasten leikkipaikkoja, josta kertoo mm. erään luolan yhteyteen rakennettu reilun puolen metrin korkuinen muuri. Nykyään Sahanlahdessa on monipuoliset majoitus-, matkailu- ja satamapalvelut. Alueelta löytyy myös Saimaa Geoparkin opasteita.

Sahanlahden lähettyvillä sijaitseva Tupavuori kuuluu myös Saimaa Geoparkin kohteisiin. Graniittiutuneesta biotiitti-sarvivälkegneissistä koostuvassa kalliossa on suuri lohkare- ja rakoluola, jonka salimaiseen tilaan pääsee halkeaman kautta. Luola on muodostunut vaaka- ja pystyrakojen syventyessä mannerjään irrottaessa lohkareita kalliosta. Luola on paikoin pimeä, joten taskulamppu on suositeltava apuväline kohteessa. Luolaston kerrotaan toimineen myös piilopaikkana sota-aikoina.  Erään tarinan mukaan osa järvellä kulkeneen sotajoukon sotilaista oli kuullut luolasta lapsen itkua, mutta koska joukon johtaja ei kuullut mitään, hän komensi joukon jatkamaan matkaa. Luolassa piilotteleva väki selvisi säikähdyksellä.

Merkitty polku luolalle alkaa Tupavuorentieltä. Parkkipaikkana toimiva autojen kääntöpaikka sijaitsee vähän matkan päässä samalla tiellä. Polku kulkee metsämaastossa ja matkan varrella on nousuja ja laskuja, joten varustaudu tukevilla jalkineilla ja pukeudu sään mukaisesti.

Saimaa Geoparkin opaste Sahanlahden parkkipaikalla (pdf)

Saimaa Geoparkin opaste Sahanlahden satamassa (pdf)

Tupavuoren luolasta kertova Saimaa Geoparkin opaste (pdf)

Sahanlahdesta ja Tupavuoren luolasta löydät lisää tietoa myös tästä linkistä

Katso Sahanlahti video Saimaa Geoparkin YouTube-kanavalta

 

Koordinaatit: x=560886,539 y=6827329,009 (ETRS-TM35FIN)

Yllä olevat koordinaatit toimivat GPS laitteissa sekä esimerkiksi karttapaikka.fi palvelussa.

Alla olevat koordinaatit toimivat google maps palvelussa, jossa käytetään maantieteellisiä koordinaatteja:

Koordinaatit: 61,574614241, 28,146549557 (ETRS89 maantieteelliset(~WGS84))

 

Kuva: Kaisa-Maria Remes

Sijainti

  • Lapsiperheille
  • Pysäköintipaikka
  • Veneily