Satamosaari sijaitsee Lappeenrannan ja Imatran välisen laivaväylän varrella. Saari on jäätikköjoen kerrostama hiekka- ja soramuodostuma, jossa on suppia ja erilaisia rantakerrostumia. Satamosaaren suojaisa laguuni on syntynyt hiekkaan hautautuneen jäälohkareen sulamisen myötä eli se on suuri, yhdeltä sivulta avoin suppa.

Satamosaari on osa deltamuodostumaa, jonka kerrostumista erinäiset jääblokit säätelivät. Esimerkiksi Satamosaaren laguunimainen lahti osoittaa kerrostumisenaikaisen jäälohkareen sijainnin, minkä lisäksi saarelta löytyy muutamia suppakuoppia. Saaren koko rantaviivan matkalta on nähtävillä myös Suursaimaan aikainen muinaisranta (80 m mpy).

Satamosaari on Etelä-Karjalan Virkistysaluesäätiön retkikohde. Saaressa on retkisatama, kolme grillikatosta, kaksi saunaa, Saimaa Geoparkin opaste sekä muuta ohjeistusta. Satamosaareen järjestetään risteilyjä Imatran suunnalta. Muutoin saari on saavutettavissa vain veneellä tai kanootilla.

Satamosaaren opasteen sisältö (pdf)

Satamosaari on yksi Muinaismerestä Saimaaksi -reitin kohteista: Muinaismerestä Saimaaksi -reitin opaskirja (pdf)

Muinaismerestä Saimaaksi -reitin kuvauksen ja ohjeita saapumiseen löydät Outdoor Active retkeilyportaalin sisällöistä: Geologinen retkiopas eteläiselle Saimaalle

Satamosaaresta löydät tietoa myös tästä linkistä

 

Koordinaatit: x=583704,351 y=6785456,990 (ETRS-TM35FIN)

Yllä olevat koordinaatit toimivat GPS laitteissa sekä esimerkiksi karttapaikka.fi palvelussa.

Alla olevat koordinaatit toimivat google maps palvelussa, jossa käytetään maantieteellisiä koordinaatteja:

Koordinaatit: 61.194573494, 28.557257047 (ETRS89 maantieteelliset(~WGS84))

 

Kuva: Arto Hämäläinen

Sijainti

  • Jätepiste
  • Kuivakäymälä
  • Liikuntaesteisille
  • Nuotiopaikka