Partakoski on Saimaa Geoparkin luonto- ja kulttuurikohde. Partakoski on yhteinen nimitys kolmelle erilliselle alueelle Ahvenkoskelle, Saunakoskelle ja Siikakoskelle. Partakoski ja Kärnäkoski ovat Kuolimon lasku-uomien suualueita. Ne yhdistävät Kuolimon Saimaaseen. Partakoski on lähes kilometrin pituinen koskireitti, johon sisältyy kolme vuolasta koskiosuutta. Partakoski on järvitaimenen ainoa kutupaikka eteläisen Saimaan alueella.

Partakoskella on vanha graniittinen silta, joka on sijainnut lähellä Ruotsin ja Venäjän rajaa 1700-luvulla. Ensimmäiset sillat Partakoskelle ja Kärnäkoskelle rakennettiin jo tuolloin. Nykyinen Partakosken kivisilta valmistui 1902. Partakosken kylä on muodostunut kosken rannoille vuosikymmenten saatossa. Ensimmäisen kerran se mainitaan kylänä vanhoissa asiakirjoissa 1750-luvulla, kun koskeen perustettiin saha. Tiiviisti rakennetun vanhan kylämiljöön asuin- ja kaupparakennuksia on säilynyt kivisillan molemmin puolin.

Partakosken Parrankapiassa on Pirunkuorma niminen karikko. Vanhan tarinan mukaan nimi on tullut siitä, että pirun selässään kantama säkki on revennyt kyseisen kapian kohdalla ja kantamuksena olleet kivet levinneet virtaan.

Partakosken Saimaa Geopark -opasteen sisältö (pdf)

Lisätietoa Partakoskesta löytyy VisitSavitaipaleen sivuilta

Partakoskesta löydät tietoja myös tästä linkistä

 

Osoite: Partakoskentie, 54800 Savitaipale

 

kuva: Hannu Mäkitie

 

Sijainti