Syrjäsalmen kalliomaalauksille saavutaan maantieltä kääntyvää neulaspolkua pitkin. Polun alkua valvoo kaksi suurta siirtolohkaretta, joiden välistä kuljetaan kalliomaalauskohteelle lohkareisessa maastossa pujotellen. Tilanne oli toinen tuhansia vuosia sitten, jolloin esivanhempamme valitsivat Syrjäsalmen jyrkän kallioseinämän maalauspohjakseen. Silloin paikalle saavuttiin veneellä tai talvella järvenjäätä pitkin hiihtäen, koska vedenpinta Saimaassa oli korkeammalla kuin nykyään. Maalaukset on ajoitettu 6000-3500 vuotta vanhoiksi.

Syrjäsalmen kalliomaalausalueella on maalauksia kahdessa ryhmässä. Vasemman puoleisessa ryhmässä on noin 5,5 m nykyisen vedenpinnan yläpuolella kaksi tikku-ukkoa ja oikeanpuoleisessa, laajemmassa ryhmässä kolmella korkeustasolla mm. ihmishahmoja ja suuri punaväriläikkä. Kalliomaalaukset on tehty punamullalla, johon on mahdollisesti sekoitettu verta, rasvaa tai munankeltuaista. Maalausten pintaan on saostunut vuosituhansien kuluessa opaalimainen piidioksidikerros, joka suojaa maalauksia kulumiselta.

Kalliomaalausten pohjana on 1,9 miljardia vuotta vanha suonigneissi, joka koostuu tummasta kiillegneissistä ja vaaleammista graniittisista suonista ja juonista.

Syrjäsalmen kalliomaalauksista kertovan Saimaan Geoparkin opasteet sisältö: https://saimaageopark.fi/wp-content/uploads/2019/12/syrjakalliomaalaus_a3_1910_web.pdf

Syrjäsalmen kalliomaalauksista löydät lisää tietoa, mm. ohjeita saapumiseen Etelä-Karjalan Virkistysaluesäätiön retkeilysivustolta.

 

Koordinaatit: x=569860,717 y=6822763,309 (ETRS-TM35FIN)

Yllä olevat koordinaatit toimivat GPS laitteissa sekä karttapaikka.fi palvelussa.

Alla olevat koordinaatit toimivat google maps palvelussa

Koordinaatit: 61.532115862, 28.313759248 (ETRS89 maantieteelliset(~WGS84))

 

Kuva: Kaisa-Maria Remes

Sijainti