Saimaa on itäisen Suomen aarre. Saimaa tunnetaan kauniista maisemista, omaleimaisista kaupungeistaan ja kauniista kirkonkylistään. Saimaalla on ainutlaatuisia geologisia, arkeologisia ja kulttuurihistorian nähtävyyksiä, jotka odottavat kävijöitä.

Eteläiselle Saimaalle suunnitteilla oleva Saimaa Geopark tuo esiin Saimaata ja sen käyntikohteita, joiden kautta tarina laajan järvialtaan geologiasta, luonnosta ja ihmiselämästä avautuu uudella tavalla. 

Geopark luo pysyvät puitteet Etelä-Saimaan luontomatkailun kehittämiselle

Kestävän matkailun ja paikallisen yrittäjyyden kehittäminen on entistä tärkeämpää kun kiinnostus Saimaan luontomatkailua kohtaan kasvaa. Eteläisen Saimaan tunnettuuden lisäämistä tarvitaan myös koko alueen elinkeinoelämän piristämiseksi. Vetoapua haetaan geologiamatkailusta, jossa voidaan kansainvälisen Geopark-toimintamallin avulla luoda pysyvät puitteet Etelä-Saimaan alueen luontomatkailun kehittämiselle. Tavoitteena on perustaa Saimaa Geopark Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon maakuntien alueelle.

Saimaa Geomatkailukohteeksi -hanke

Käynnissä olevassa Saimaa Geomatkailukohteeksi -hankkeessa selvitetään eteläisen Saimaan geologiset kohteet ja järvialtaan geologista historiaa. Selvityksistä saadaan uutta tietoa luonto- ja elämysmatkailun kehittämiseen. Hankkeen myötä Etelä-Saimaalle rakennetaan alueen toimijoiden yhteistyönä kestävä geomatkailun toimintamalli, johon sisältyy pitkäjänteinen ja suunnitelmallinen geomatkailun kehittäminen ja toiminnan laadun valvominen. Nämä ovat kriteereinä Euroopan Geopark -verkoston jäseneksi pääsemiselle. Hankkeessa laaditaan jäsenhakemus verkostoon liittymiseksi.

Saimaa Geomatkailukohteeksi -hankkeen toteuttajat

Saimaa Geomatkailukohteeksi-hanketta rahoittavat Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon maakuntaliitot sekä Imatran, Lappeenrannan ja Mikkelin kaupungit ja Juvan, Puumalan, Ruokolahden, Savitaipaleen, Sulkavan ja Taipalsaaren kunnat.

Hankkeen osatoteuttajana on Geologian tutkimuskeskus (GTK), joka vastaa hankkeen geologisista tutkimuksista. Hanketta hallinnoi Imatran Seudun Kehitysyhtiö Oy. Hankkeen yhteistyökumppaneita ovat Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö ja Saimaan virkistysalueyhdistys ry. Hanke päättyy vuoden 2016 lopussa.