Geoparkin yksi tavoite on lisätä alueen asukkaiden kotiseudun tuntemusta ja arvostusta avaamalla alueen geologista perintöä ja tuomalla se osaksi paikallisyhteisöjen elämää. Koulut sekä muut oppilaitokset ja yhteisöt voivat hyödyntää geoparkin sisältöjä opetuksessa monin tavoin. Tavoitteena on lisätä geopark-alueen arvostusta sekä paikallisesti että kansainvälisesti.

Saimaa Geopark sai UNESCO Global Geopark -statuksen keväällä 2021.

UNESCO Global Geopark logo.

SAIMAA GEOPARKIN JÄSENKUNNAT:

Sulkava – Suomen soutupitäjä

Sulkavan kunta on juuri sopivan kokoinen, erityisen elämäniloinen kunta Etelä-Savon maakunnassa. Sulkavalla on kaikki se, mitä tarvitaan hyvään elämiseen. Sulkavalla sujuu mallikkaasti sekä työaika että vapaa-ajan vietto silmiä hivelevän kauniin Saimaan rannalla, luonnonläheisessä ja maaseutumaisessa ympäristössä, mutta samalla kuitenkin sujuvien lähipalveluiden ja virikkeellisten harrastusmahdollisuuksien äärellä. Ja voehan tokkiisa, Sulkavalla on myös aitoa savolaisuutta!

Lue lisää Sulkavasta täältä

Ruokolahti – maaseutusaaristo

Ruokolahden kunta ja seurakunta on perustettu yli 440 vuotta sitten. Ruokolahti sijaitsee keskellä Etelä-Karjalaa, Etelä-Suomen läänissä, Saimaan rannalla. Kunta on pinta-alaltaan laaja, 1220 km2 (maata 943 km2 ja vettä 276 km2).

Ruokolahti on maaseutusaaristoa, koska Saimaan lisäksi kuntaan mahtuu yli 500 järveä ja lampea. Upea luonto on houkutellut puoleensa matkailijoita ja kunnassa on yli 3000 loma-asuntoa. Kunnan vakinaisten asukkaiden määrä on noin 5400. Asukkaat ovat hajautuneet 90 kylälle 21 kylätoimikunnan piiriin. Keskustaajaman nimi on Rasila, johon kuuluu myös Salosaari. Taajaman halkaisee Saimaan Haapavesi.​

Lue lisää Ruokolahdesta täältä

Juva – Vireä ja elinvoimainen 575-vuotias

Juvan kunta ja seurakunta viettivät 575-vuotisjuhliaan vuonna 2017. Juvan seurakunta perustettiin 19.1.1442. Tuolloin Turun piispa Maunu Tavast ja 12 juvalaista miestä allekirjoittivat Turussa sopimuksen, jossa sovittiin yksityiskohtaisesti papin palkkauksesta.

Tuon sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen on ehtinyt tapahtua monia muutoksia niin kansainvälisesti, kansallisesti kuin alueellisesti. Mutta muutoksista huolimatta Juva on edelleen vireä ja elinvoimainen maaseutukeskus keskellä Etelä-Savoa, itäisen Suomen valtaväylän Viitostien varrella.

Juva tunnetaan monipuolisista hyvistä palveluistaan, elinvoimaisesta maaseudustaan ja yritteliäisyydestään: Juvalla on yli 300 toimivaa maatilaa ja yli 300 yritystä. Yrityksiä syntyy koko ajan lisää ja yrittäjyys on vahvaa. Tunnettuja juvalaisia tuotteita ovat mm. kirjat, luomumaito, salaatit ja muut elintarvikkeet. Myös metsät ovat merkittävä työllistäjä.

Lue lisää Juvasta täältä

Savitaipale – hyvinvoinnistaan huolehtiville, liikuntaa ja luontoa rakastaville

Savitaipale, vilkas eteläkarjalaiskylä kasvattaa asemaansa nykyisten asukkaidensa sekä liikunta- ja hyvinvointipalveluja arvostavien mielenkiinnon kohteena. Asukaslukuun suhteutettuna kunta on mökkikuntien ykkönen Etelä-Karjalassa. Kesäaikana liki kolmentuhannen kesämökkikunnan avulla noin 4000 asukkaan Savitaipale lähes kolminkertaistaa asukaslukunsa.

Savitaipaleella on pieneksi kunnaksi poikkeuksellisen hyvät liikunta-, hyvinvointi- ja kulttuuripalvelut. Kunnassa on neljä liikuntahallia ja mahdollisuus harrastaa monia eri lajeja. Savitaipaleella luonnon tarkkailu, patikointi, hiihto, kalastus, melonta ja kesämökkeily ovat suosikkeja. Talvisin retkiluistelu Kuolimon jäällä on erikoisuus.

Lue lisää Savitaipaleesta täältä

Taipalsaari – Saimaan saaristo

Taipalsaari Saimaan saaristokunta on aktiivinen osa Saimaan rannoille rakentuvaa virkistysaluekokonaisuutta. Puolet kunnan pinta-alasta on sinistä Saimaata ja toinen puoli muodostuu noin 700 saaresta. Rantaviivaa kunnalla on peräti 1008 kilometriä. Elinvoimainen saaristokunta tarjoaa monipuolisia vapaa-ajanviettomahdollisuuksia ja tapahtumia. Kunnasta löytyy monipuolisesti matkailualan palveluja aina majoitus- ja ravintolapalveluista asiakkaalle räätälöityihin ohjelmapalveluihin.

Lue lisää Taipalsaaresta täältä

Puumala – Saimaan sykkivä sydän!

Jos et ole käynyt Puumalassa, et voi sanoa tuntevasi Saimaatakaan. Saimaan Gibraltar, veden ja luonnon keskellä sijaitseva Puumala, on pieni saaristokunta Etelä-Savossa. Kunta on yksi Suomen merkittävimmistä vapaa-ajan asumisen kunnista.

Kirkonkylällä on laaja palvelutarjonta ja lukuisilla kylillä on omat erityispiirteensä ja viehätyksensä. Puumalan kahviloissa ja ravintoloissa viihtyy arkiaamuista viikonloppuöihin vuoden ympäri. Vesillä liikkujille on tarjolla monipuolisia satamapalveluja ympäri kuntaa. Kesämökkejä ja muita majoitusmahdollisuuksia löytyy jokaiseen makuun, halusit sitten ostaa tai vuokrata.

Puumalan luonto, palvelut ja ihmiset tarjoavat hyvät edellytykset laadukkaalle elämiselle ja vapaa-ajan vietolle. Elämästä saa nauttia, ja Puumala tarjoaa siihen Suomen parhaat puitteet.

Lue lisää Puumalasta täältä

Lappeenrannan kehitystä ohjataan ympäristöystävällisillä arvoilla ja teoilla

Lappeenranta on Suomen kaakkoisrajalla sijaitseva kansainvälinen yliopisto- ja matkailukaupunki, jonka kehitystä ohjataan ympäristöystävällisillä arvoilla ja teoilla. Suomen ilmastopääkaupungiksi toistamiseen nimetty Saimaan rannalla sijaitseva Lappeenranta on sekä ostos- että luontomatkailijoiden suosiossa.

Lappeenranta haluaa olla ympäristöä säästävän toiminnan mallikaupunki. Vihreä voima ja elinvoimaisuus kumpuavat kaupungin, yliopiston, ammattikorkeakoulun ja alueen yrittäjien yhteistyöstä. Yliopisto kehittää kestäviä energiaratkaisuja ja ympäristönsuojeluun liittyviä keksintöjä muun muassa paikallisen liiketoiminnan käyttöön. Vesistöjen, kuten Pien-Saimaan suojelussa on saatu näkyviä tuloksia. Liikennepäästöjen sekä jätteiden vähentämisen eteen tehdään määrätietoista työtä.

Kaupunki luo kantavaa perustaa elinvoimaisuudelle edistämällä asukkaidensa tasavertaisia harrastusmahdollisuuksia ja huolehtimalla ympäristön viihtyisyydestä. Samalla kun keskikaupungin palveluja lisätään, vahvistetaan viherakseleita ja kannustetaan asukkaita liikunnalliseen elämäntapaan.

Lappeenrannassa kaupalliset palvelut, yrittäjähenkinen ilmapiiri, järviluonto ja historia yhdistyvät ainutlaatuisella tavalla. Keskikaupungin tuntumassa sijaitsevat satama ja historiallinen linnoitus ovat sekä asukkaiden että matkailijoiden mielestä vieraanvaraisuudestaan tunnetun kaupungin sydän.

Lue lisää Lappeenrannasta täältä

Imatra – Ei ole Vuoksen voittanutta, ylikäynyttä Imatran

Vuosikymmenten aikana on hajanaisesta eri taajamien muodostamasta paikkakunnasta kasvanut viihtyisä ja väljä kaupunki – Imatra, jota hallitsevat Saimaa, Vuoksi ja raja.

Euroopan suurin, Imatran koski, kuohui vapaana aina vuoteen 1929 saakka. Imatran koski on Imatran tunnetuin nähtävyys, jota on käyty ihailemassa jo 1700-luvulta saakka. Vuosisadan vaihteessa Imatran koski oli Suomen suosituin matkailunähtävyys ja kosken rannalle kohosi tuolloin myös Imatran Valtionhotelli. Imatran koski on valaistu pysyvästi, joten sitä voi ihailla ympäri vuoden.

Vuoksen länsirantaa Imatran kaupungin läpi virtaa Vuoksi, joka tarjoaa ympäri vuoden erinomaiset olosuhteet kalastukselle. Vuoksi ei jäädy kokonaan talvellakaan. Vuoksea kiertävät Suomen kauneimmat lenkkipolut ja pyöräilytiet ja sen rannoilta voi bongata kymmeniä eri lintulajeja. Lännessä Imatra rajoittuu Saimaaseen, joka mahdollistaa veneilyn Saimaan kanavaa pitkin aina Suomenlahdelle asti. Saimaan rannalla Ukonniemessä Imatran Kylpylän vieressä sijaitsee myös vilkas vierasvenesatama.

Lue lisää Imatrasta täältä

Mikkeli – Saimaan kaunis Mikkeli

Lähde lomamatkalle Saimaalle Mikkeliin – viikonlopuksi tai pidemmäksi aikaa! Mikkelissä on sinulle tekemistä ja tapahtumia aina tarjolla. Kaupunkilomaa ja mökkimatkailua – Mikkelin seudulla on kaikkea. Erityisesti hyvää ruokaa, kartanoita, puutarhoja, Saimaata ja muita upeita luontokohteita sekä urbaaneja elämyksiä. Lähempänä kuin uskotkaan.

Mikkelissä on puhdas järviluonto lähellä uudistuvaa kaupunkikeskustaa. Mikkeli on myös yksi Suomen suurimmista mökkikunnista. Alueella on 10195 vapaa-ajan asuntoa. Kyllä Mikkeliä kehtaa kehua.

Lue lisää Mikkelistä täältä