european geoparks uutiskirje

European Geoparks uutiskirje, numero 19, 2022, PDF (ENG)

Geologinen retkiopas eteläiselle saimaalle

Muinaismerestä Saimaaksi (PDF) 

Muinaismerestä Saimaaksi Issuu-julkaisu

Muinaismerestä Saimaaksi (PDF) ENG

Muinaismerestä Saimaaksi Issuu julkaisu ENG

Muinaismerestä Saimaaksi – Geologinen retkiopas eteläiselle Saimaalle johdattelee lukijansa aikamatkalle Saimaan eri kehitysvaiheisiin nykymaisemien kautta. Mitä Saimaan rannoilla nähtävät muinaiset rantatasanteet kertovat järven historiasta? Entä olisitko uskonut, että 1,8 miljardia vuotta sitten alue oli vuoristoseutua?

Retkiopas käsittää yhteensä kahdeksan kohdetta: Lammassaaren, Pullikaisen, Huuhanrannan, Ruhan eli Ruuhonsaaret, Sarviniemen, Rastinniemen, Ilkonsaaren sekä Satamosaaren. Osa kohteista on saavutettavissa autolla, osa vain vesiteitse.

Geologinen retkiopas löytyy myös citynomadin sivuilta ja on selailtavissa kätevästi myös mobiililaitteella. Reitti ja kohteet ovat kohdekuvauksineen nähtävissä kartalle piirretyssä reitillä!

Retkiopas citynomadin sivuilla

Tarinoita Etelä-Karjalasta ja geokohteista

Tarinoita Etelä-Karjalasta (PDF) avaa tarinoiden maakunnan. Kirjaseen on kerätty asukkaiden muistoja ja tarinoita eteläkarjalaisista paikoista. Teoksessa on mukana myös muutamiin Saimaa Geoparkin geokohteisiin liittyviä tarinoita. Kirja on käännetty myös englanniksi ja venäjäksi.

Rural Explorer – hanke

Rural Explorer – hankkeessa koottiin mielenkiintoisiin paikkoihin liittyvää tarina-aineistoa Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson maakuntien maaseutumaisilta alueilta. Rural Explorer – hankkeen toteuttivat 1.11.2017 – 31.5.2020 Humanistinen ammattikorkeakoulu ja LAB-ammattikorkeakoulu. Projektia rahoitti Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto/Kaakkois-Suomen ELY-keskus.

TARINAJOKI – Kertomukset matkailijan oppaana Kaakkois-Suomessa

Tarinat kulttuurimatkailun tuotteina

Tarinajoki-kirjaan sisältyy 51 kertomusta Kaakkois-Suomesta. Tarinoiden aiheet ovat syntyneet aikojen myötä ja kulkeutuneet suullisena perintönä, muistiinmerkittyinä ja arkistoihin kätkettyinä katkelmina tai kokonaisina kertomuksina jälkipolville. Tarinoiden pohjalta ja niistä inspiroituneina on teokseen laadittu uusintaversioita, joissa alueen rikas tarinaperintö pääsee jälleen ääneen.

Pekka Vartiainen, Juha Iso-Aho & Anu Nuutinen (Toim. / Eds.)

Voit lukea lisää Tarinajoki-kirjasta Humak:in nettisivuilta

Tarinajoki-kirja (PDF)

Elli ja albert

Suomalaiset nk. kulta-ajan taiteilijat hakeutuivat 1800-luvun lopulla kansanomaisiin aiheisiin ja inspiraation toivossa myös kansan pariin. Kalevala-buumin nostattamat matkat veivät usein itäiseen Suomeen. Myös Albert Edelfelt lähti 1877 Vuoksenlaaksoon etsimään ja maalaamaan kansantyyppejä. Tuolloin hän asui jonkin aikaa Suomessa ja Venäjällä laajalti tunnetun kansanparantaja Elli Jäppisen kodissa. Ruokolahden ajalta on Edelfeltin yksi tunnetuimmista maalauksista ”Ruokolahden eukkoja kirkonmäellä” (1887), jota ihasteltiin suurissa kaupungeissa ympäri Eurooppaa – ja sittemmin myös Suomessa.

Pekka Vartiainen, Juha Iso-Aho & Anu Nuutinen

Lue tarina Elli ja Albert (PDF)

Tarinareitti

Hyödyntämis- ja aktivointiopas yrittäjälle

Mistä tarinoiden aiheita löytyy? Miten tarinoita luodaan? Miten tarinoita voi hyödyntää matkailutuotteissa? Rural Explorer –hankkeen tuottama Tarinareitti -opaskirjanen on tarkoitettu aktivoimaan ja auttamaan matkailuyrittäjiä tarinoiden käyttämisessä oman liiketoimintansa ja tuotepalettinsa osana.

Juha Iso-Aho, Anu Nuutinen ja Pekka Vartiainen (toim.)

Lue lisää oppaasta Humak:in nettisivuilta (PDF)

Georeitti imatralla

Imatran georeitti (PDF) kertoo Imatran geologista tarinaa. Georeittiin on myös merkitty geologisesti merkittäviä maastokohteita, joihin voi käydä tutustumassa ja jotka kertovat paikallisen luonnon historiasta. Kohteet ovat helposti saavutettavissa.